15:19 / 25.01.2018.

Autor: HRT/RJ Komunikacije

Hrvatska radiotelevizija nije uspjela otkupiti prava prijenosa finala Australian Opena

-

-

Foto: - / -

HRT nije u mogućnosti prenositi završni susret Australian Opena jer cijena tv-prava za taj susret iznosi 300.000 eura.
Hrvatska radiotelevizija nije u mogućnosti prenositi završni susret Australian Opena u kojemu će nastupiti Marin Čilić jer cijena televizijskih prava za taj susret iznosi 300.000 eura, odnosno približno 2,2 milijuna kuna.

Hrvatska radiotelevizija učinila je sve što je bilo moguće da, kao dodatnu vrijednost, od vlasnika prava prijenosa turnira Australian Open, agencije Discovery Eurosport, pokuša otkupiti televizijska prava prijenosa završnice toga turnira, ali iznimno visoka cijena za prijenos toga pojedinačnoga susreta u tome nas je spriječila.

Inače, iznos od 2,2 milijuna kuna, koliko agencija Discovery Eurosport traži za prijenos spomenutog teniskog susreta, odgovara iznosu sredstava koja bi se izdvojila za televizijska prava prijenosa turnira u Wimbledonu u trajanju od šest do čak devet godina te, primjerice, iznosu cjelokupnog godišnjeg proračuna Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije ili godišnjeg proračuna Mozaičnog programa HRT-a.

Hrvatska radiotelevizija nema mogućnost utjecaja na određivanje cijene prava prijenosa sportskih događaja jer se one uspostavljaju na slobodnom tržištu te, unatoč činjenici da se kao javni medijski servis financira mjesečnom pristojbom, nema neograničene financijske kapacitete. U sličnoj su situaciji i brojni drugi europski javni medijski servisi, koji posljednjih godina sve češće ne uspijevaju otkupiti prava na dio najatraktivnijih svjetskih sportskih prijenosa.

U svojoj strategiji praćenja tenisa, kao jednog od najuspješnijih i najgledanijih sportova u Republici Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija sklopila je višegodišnje ugovore za prijenose dvaju europskih turnira: turnira Roland Garros i turnira u Wimbledonu. Riječ je o dvama najgledanijim turnirima zbog njihove tradicije, najboljeg termina i nepostojanja vremenske razlike u odnosu na odigravanje mečeva u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!