Drama Novaka Đokovića zbog pogrešnog formulara

12:15 / 06.01.2022.

Autor: Alenka Marina/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Novak Đoković

Novak Đoković

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Svi svjetski mediji prate dramu prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića, koji je u Melbourne stigao necijepljen, nije dobio vizu i neće moći nastupiti na Australian Openu. Trenutačno se nalazi u hotelu s migrantima.

Prvi tenisač svijeta vjerojatno ni u najtežim snovima nije mogao zamisliti da bi se ovo moglo dogoditi i da gotovo sigurno neće odigrati prvi Grand Slam turnir sezone. Odluku je bilo teško donijeti, priznao je australski minstar zdravstva, no ona je poštena i odnosi se na sve koji stižu u Australiju.

- Gospodin Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uvjete za ulazak u Australiju, a viza je naknadno poništena. Na to se može uložiti prigovor, rekao je Greg Hunt, australski ministar zdravstva.

Početkom tjedna australski teniski savez odobrio je srbijanskom tenisaču izuzeće od cijepljena na temelju medicinskih nalaza. Na brojne prigovore Savez je isticao da Đoković nije imao nikakav poseban tretman, već je isključivo riječ o medicinskim razlozima. A onda je tenisačev tim ispunio pogrešan formular za australsku vizu.

- Pravila su pravila i nema posebnih slučajeva. Vladina politika je zaštititi granicu, ona je osigurala da Australija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od COVID-a u svijetu, rekao je Scott Morrison, australski premijer.

U Đokovićevu timu, koji vodi njegov otac, ogorčeni su. Pozvali su na prosvjede.

Oglasio se i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je poručio da Srbija podupire tenisača i da će učiniti sve kako bi ga zaštitila.

Novak Đoković premješten je u hotel u kojem je s migrantima, odnosno tražiteljima azila, koji su u obveznoj karanteni. Ondje ostaje do ponedjeljka kada će se po hitnom postupku riješiti njegova žalba. Australian Open počinje za 11 dana.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!