21:46 / 12.05.2020.

Autor: HRT

Đokovićev poseban režim prehrane: Osjetio sam dosta poboljšanja

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novak Đoković u razgovoru na Instagramu s profesorom dr. Draganom Ivanovim otkrio je kako mu posljednjih godinu dana izgleda režim prehrane.
Prvi tenisač svijeta Novak Đoković u razgovoru na Instagramu s profesorom dr. Draganom Ivanovim otkrio je kako mu posljednjih godinu dana izgleda režim prehrane.

- Dotaknuo bih se teme autofagije. Koliko je bitna ta metoda 16-8, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to i ja primjenjujem i osjetio sam u posljednjih godinu dana dosta poboljšanja, rekao je Đoković objasnivši kako zbog toga bolje spava i ima veću energiju tijekom dana.

Autofagija je metabolički proces koji stanice koriste kako bi razgradile i reciklirale stanične komponente i iz tijela izbacile vlastite otpadne tvari. Tijelo se rješava toksina iz stanica, odnosno otpadnih tvari i popravlja oštećenja koja su na njima nastala prirodnim trošenjem.

- Preporuka je ne konzumirati hranu niti bilo kakva pića (osim vode) 16 sati u komadu. Najbolje popodne nakon obroka do sljedećeg dana. Doručak bi trebao biti količinski najjači obrok, dodao je dr. Ivanov u razgovoru s Đokovićem koji je otkrio kako je sretan jer je prešao na veganstvo.

- Sretan sam da sam na ovoj vrsti prehrane i da mogu igrati na ovome nivou posljednje četiri godine. U početku je bilo jako puno kritika, ljudi mi nisu vjerovali, bilo je kao puno sumnji. Prošao sam kroz različite faze života i trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na živjeti na ovaj način, zaključio je srpski tenisač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!