Đoković u Australiji neće biti siguran sve do kraja turnira

11.01.2022.

09:42

Autor: A.M./HRT

Novak na današnjem treningu

Novak na današnjem treningu

Foto: Scott Barbour / Tennis Australia/Handout via REUTERS

Novak Đoković odradio je danas i drugi trening na Rod Laver Areni, no australski ministar Alex Hawke još nije odlučio hoće li upotrijebiti diskrecijsko pravo i usprkos sudskoj odluci deportirati ga iz države.

Naime, država Australija se u sudskom procesu "posula pepelom" i priznala proceduralne pogreške pri poništavanju Đokovićeve vize, pristavši čak platiti i velike sudske troškove, no mnogi pravni eksperti nagađaju da je to napravila upravo zbog toga da presuda suca Anthonyja Kellyja bude što "uža", te se tiče pretežno proceduralnih pogrešaka, čime su ostala otvorena vrata da se slična odluka donese na temelju drugih spoznaja.


Kako je sudski proces i Đokovićevo tvrdoglavo inzistiranje da ne prihvati poništenje vize, što je i izborio sudskim putem, stajalo Australiju i tamošnje tvrdolinijaške korona političare, koji su u zadnje dvije godine, uz Novi Zeland, autori najtvrđih, po mnogima suludih mjera protiv zaraze, teškog poniženja na međunarodnoj sceni, tako su jako željni "osvete". Pitanje je hoće li se usuditi povući potez i priuštiti si mogući potencijalan rasplet koji bi im mogao donijeti, ovisno o Đokovićevoj reakciji, dodatnu "šljivu na oku" i nova poniženja.


Tako je navodno  pokrenuta istraga o tome je li Đoković, koji na Australian Openu želi osvojiti rekordni 21. Grand Slam naslov, unio krive podatke u obrascu za vize.

- Ministar još uvijek razmatra treba li poništiti Đokovićevu vizu po članku 133C, stavak 3. Migracijskog akta. Zbog složenosti procesa, ministar će sve skupa dubinski promotriti. Iz pravnih razloga, ne možemo dalje komentirati ovaj proces, priopćili su iz ured Alexa Hawkea.


Australski mediji pišu kako bi odluka mogla biti poznata u srijedu, no načelno ministru nitko ne brani da mu oduzme vizu i neposredno uoči meča prvog kola, ili čak uoči teoretskog polufinala ili finala Australian Opena. Neki smatraju da će upravo to australska država iz želje za dodatnom medijskom pažnjom i "pokazivanjem moći" i uraditi. 

Razlog više da to učini je i sljedeći detalj, koji donose srpski mediji, a koji bi bio pravi "prst u oko" Đokovića australskoj državi:


- Ako Đoković ostane u Australiji i kojim slučajem osvoji prvi Grand Slam turnir nove sezone, bila bi mu to 10. titula u Melbourneu čime bi automatski morao dobiti bistu ispred centralnog terena, Rod Laver Arene, tvrde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!