10:34 / 22.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Đoković i Murray ljuti zbog isključenja negativnih igrača s turnira

Screenshot: Reuters

Screenshot: Reuters

Foto: - / REUTERS

Pella i Dellien će najvjerojatnije morati propustiti i nastup na US Openu.
Sadašnji i nekadašnji 'broj 1' svjetskog tenisa, Srbin Novak Đoković i Andy Murray, kritizirali su Američki teniski savez (USTA) zbog isključenja dvojice južnoameričkih igrača s turnira čiji je kondicijski trener bio pozitivan na koronavirus, iako su obojica imala negativan rezultat na testiranju.

Argentinac Guido Pella i Bolivijac Hugo Dellien nisu mogli nastupiti na Western & Southern Openu koji danas započinje u New Yorku, jer je njihov kondicijski trener Juan Manuel Galvan bio pozitivan na posljednjem testiranju uoči turnira, iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti Covid-19. Kako je u takvim slučajevima propisano da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom idu u dvotjednu izolaciju, Pella i Dellien će najvjerojatnije morati propustiti i nastup na US Openu, iako su obojica imala negativan rezultat na istom testiranju koje je prošao njihov trener.

Glasnogovornik USTA-a Chris Widmaier brani odluku organizatora o isključivanju dvojice tenisača, ističući da su se držali protokola koji je donio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Bliski kontakt je definiran provođenjem 15 ili više minuta unutar dva metra od druge osobe. Potvrđeno je da je postojao bliski kontakt u više navrata tijekom kritičnog vremenskog razdoblja izloženosti zarazi te da oni koji su u to bili uključeni nisu nosili zaštitne maske u vrijeme kad su bili u bliskom kontaktu. Jednostavno rečeno, oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u izolaciju na 14 dana. To nije diskrecijska odluka, napisao je Widmaier u poruci poslanoj portalu američkog ESPN-a.

S takvom interpretacijom se ne slažu igrači, jer su dobili drugačije informacije uoči dolaska u New York.

- Tijekom komunikacije putem Zooma prije nekoliko tjedana glavni liječnik USTA-a nam je rekao da igrači koji imaju negativan rezultat, a ne dijele sobu s trenerima ili bilo kim drugim iz svoje ekipe tko je zaražen, mogu nastupiti na turniru, izjavio je prvi tenisač svijeta Novak Đoković na video konferenciji s predstavnicima medija u New Yorku.

- Zato su mnogi igrači ljuti, uključujući i mene, kad vidimo kako su Pella i Dellien prošli.

Đoković je rekao da su ti naputci očigledno bili u suprotnosti s protokolom koji su igrači morali potpisati pri dolasku u New York. U tom protokolu je navedeno da će zdravstveni djelatnici savezne države New York inicirati traženje kontakata u slučaju pozitivnog testa te da, ako se utvrdi da su igrači bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, može doći do diskvalifikacije.

- To se i dogodilo, ustvrdio je Đoković te dodao da se teško pomiriti s tim da su igrači s nekoliko negativnih testova isključeni s turnira koji započinje danas, a najvjerojatnije i s US Opena.

Bivši 'broj 1' Britanac Andy Murray je u svom medijskom istupu također kritizirao oprečne informacije koje su igrači dobili.

- Neki igrači su rekli da ne bi došli s trenerima da su znali što se može dogoditi. Ne kažem da ova odluka nije ispravna, ali igračima nije jasno dano do znanja kakva su pravila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!