Đoković dobio izuzeće za cijepljenje zbog rijetke bolesti

04.01.2022.

22:28

Autor: A.M./HRT

Novak Đoković

Novak Đoković

Foto: Đorđe Kojadinović / REUTERS//File Photo

Novak Đoković zaigrat će na Australian Openu nakon što je tražio i dobio medicinsko izuzeće od zahtjeva za obaveznim cijepljenjem sudionika, a poznato je sad i zbog čega ga je dobio.

Deveterostruki pobjednik pokušat će doći do 10. naslova na tom turniru i svog rekordnog 21. Grand Slam naslova u karijeri.


- Novak Đoković natjecat će se na Australian Openu. Đoković́ je podnio zahtjev za medicinsko koje je odobreno nakon rigoroznog procesa pregleda koji je uključivao dva odvojena nezavisna vijeća medicinskih stručnjaka.


Jedno od njih bila je Nezavisna komisija za razmatranje medicinskih izuzeća koju je imenovalo Ministarstvo zdravlja države Viktorije. Oni su procijenili sve prijave da vide ispunjavaju li smjernice Australske tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju. Prijave su pregledane i odobrene samo u skladu sa smjernicama Australske tehničke savjetodavne grupe za imunizaciju.


Proces je uključivao obradu osobnih podataka kako bi se osigurala privatnost za sve podnositelje zahtjeva, objavili su organizatori turnira, objavio je Australian Open.


Srpski mediji objašnjavaju danas  posebno izuzeće za Đokovića rijetkom bolešću celijakijom, odnosno intolerancijom na gluten. Pišu kako je uspio dokazati da cjepivo u kombinaciji s tom bolešću može izazvati teške posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!