16:56 / 20.04.2020.

Autor: Mirna Zidarić/HRT

Čilić o novoj ulozi i životu bez stresa: Uživam doma i super mi je

-

-

Foto: - / -

Vrijeme koje bi inače provodio na turnirima sada provodi gledajući sina kako raste.
Bolji trenutak za laganiji tempo života koji nam je nametnula borba protiv koronavirusa nije mogao zamisliti Marin Čilić koji je početkom godine postao otac te vrijeme koje bi inače provodio putujući s turnira na turnir sada provodi svakodnevno gledajući sina kako raste.

- Ovaj period je došao na neki način kao blagoslov meni i obitelji. Cijelu karijeru putujem i konstantno sam u pripremama za turnire ili se vraćam s putovanja i uvijek je neki stres u glavi da se moram pripremati za nešto. Bilo to za tri, pet, sedam ili 15 dana. Uvijek je neki stres: moram sutra trening, moram danas trening... Ali sada evo, potpuno se sve okrenulo. Život se maksimalno primirio i meni je došlo savršeno zbog rođenja malenoga. I ovih dana uživam sa ženom gledati ga kako raste i kako se razvija. Ovaj mi je period sigurno jedan od najljepših u životu.  

U takvom okruženju i treninzi, iako naporni, lakše se podnose.

- Pokušavam trenirati i održavati formu koliko je god moguće. Prije početka pandemije sam osjećao da sam hvatao dobar korak. Pravi pokazatelj za to su bili nastupi u Zagrebu na Davis Cupu i sigurno da sam na neki način zažalio što nismo nastavili s turnirima. Ali opet s druge strane uživam u treniranju. Volim pratiti svoj napredak i držim dosta dobro svoju samodisciplinu iz dana u dan s obavljenim jednim ili dva treninga. Tako da mi je to palo dosta, dosta dobro.

Početkom ožujka Čilić je izborio nastup Hrvatske na finalnom turniru Davis Cupa i krenuo put Amerike pa se neobavljena posla vratio sutradan. Teško je predvidjeti kada će ponovno na dalek put.

- Jedini pravi pokazatelj bit će kad se otvore sve avionske linije i kad se sve vrati u normalu jer tenis je globalan sport. Igrača ima iz svih dijelova kugle zemaljske i nama će biti potrebno znati da smo svi zdravi jer i samo jedan koji bi potencijalno mogao nositi virus može biti katastrofalno. Teško mi je stvarno prognozirati što bi se moglo dogoditi. Iz moje perspektive, s obzirom na to da ćemo propustiti Roland Garros i Wimbledon vjerujem da će biti otkazana cijela sezona.

Možda se sezona i ne nastavi ove godine, ali veseli mogućnost da se ponovno uspije okupiti veliko društvo hrvatskih sportaša u humanitarnoj akciji Marinove zaklade. Za razliku od prošle godine na Šalati ove se "Game, set, Hrvatska" planira na Lošinju.  Mario Mandžukić se priprema za obranu naslova. Tenisa će sigurno biti, samo pitanje je u kojem obliku.

- Čuo sam i glasine da se pokuša organizirati neko regionalno prvenstvo, s igračima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Da se organiziraju turniri gdje jednostavno nisu potrebna velika putovanja. Ja uživam doma i meni je super.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!