Britanija traži uvjerljive dokaze o Peng Shuai

21.11.2021.

08:46

Autor: I.Z./HRT/Hina

Peng Shuai večera u restoranu

Peng Shuai večera u restoranu

Foto: Hu Xijin/Twitter / REUTERS

Velika Britanija danas je zatražila da kineske vlasti pruže uvjerljive dokaze o sigurnosti i mjestu boravka kineske tenisačice Peng Shuai koja se nije pojavila u javnosti otkako je 2. studenoga lokalnog partijskog moćnika optužila za seksualno zlostavljanje. 

-Iznimno smo zabrinuti zbog nestanka Peng Shuai i pažljivo pratimo slučaj, kaže se u priopćenju britanskog Foreign Officea.

- Peking bi hitno trebao pružiti uvjerljiv dokaz o njezinoj sigurnosti i mjestu boravka, dodaje se.

- Svatko bi trebao imati slobodu govoriti bez straha od posljedica, a svi slučajevi seksualnog zlostavljanja, gdje god se u svijetu dogodili, moraju biti istraženi, poručilo je britansko ministarstvo.

Tenisačice Peng (35) nema u javnosti otkako je 2. studenog Zhanga Gaolija, 75-godišnjeg bivšeg kineskog premijera i člana stalnog odbora politbiroa Komunističke partije Kine, optužila za seksualno zlostavljanje.

Ni kineska vlada ni Zhang nisu odgovorili na njezine tvrdnje.

Američki predsjednik Joe Biden još je u petak tražio Kinu da pruži "neovisan i provjerljiv dokaz o tome gdje se nalazi Peng".

Teniske zvijezde Serena Williams i Naomi Osaka također su izrazile zabrinutost za Peng, dok je najbolji svjetski tenisač Novak Đoković podržao najavu Ženske teniske asocijacije (WTA) o mogućem otkazivanju turnira u Kini zbog navedenog slučaja.


Jučer je Hu Xijin, glavni urednik državnog lista na engleskom Global Timesa, objavio da je Peng u svome domu i da se svojevoljno povukla iz javnosti jer nije htjela biti uznemiravana.

Izdavač Global Times je Narodni list, službeno glasilo vladajuće Komunističke partije.

Hu je na Twitteru objavio i nekoliko fotografija Peng Shuai u njezinu domu, a malo poslije i video na kojem izgleda kao da je tenisačica u restoranu.

Strane novinske agencije, Reuters i AFP, objavile su da ne mogu potvrditi autentičnost fotografija i videozapisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!