12:48 / 07.01.2020.

Autor: I.L.K./Hina

Australian Open: Organizatori ne razmišljaju o otkazivanju ili odgodi

Ilustracija (AAP Image/David Mariuz/via REUTERS)

Ilustracija (AAP Image/David Mariuz/via REUTERS)

Foto: - / REUTERS

Najbliži požari su na nekoliko stotina kilometara od grada.
Organizatori Australian Opena odbacili su svaku mogućnost otkazivanja prvog Grand Slam turnira sezone zbog žestokih požara koji haraju Australijom tvrdeći kako poduzimaju sve mjere potrebne za zaštitu tenisača.

Prvi Grand Slam turnir sezone koji počinje 20. siječnja, a kvalifikacije 13. siječnja, i traje do 2. veljače, igra se u Melbourneu koji je danima obavijen gustim i toksičnim dimom, posljedicom požara.

Srpski tenisač Novak Đoković, predsjednik Vijeća igrača pri ATP-u, u nedjelju je pozvao organizatore da razmisle o otkazivanju turnira ako požari u kojima je do sada poginulo 25 ljudi i gusti dim budu ugrožavali život natjecatelja i gledatelja.

Šef Australskog teniskog saveza Craig Tiley je u utorak izjavio kako se ne razmišlja o takvom potezu.

- S obzirom na informacije kojima trenutačno raspolažemo - s kvalifikacijama koje će se održati idući tjedan - prognoze su dobre. Ne predviđamo odgodu i provodimo dodatne mjere kako bismo zajamčili da se Australian Open održi kako je planirano, dodao je Tiley napomenuvši da, iako su slike koje se mogu vidjeti uznemirujuće, nema nikakve opasnosti za stanovnike Melbournea.

- Najbliži požari su na nekoliko stotina kilometara od grada, rekao je naglasivši da je sigurnost tenisača, osoblja i gledatelja prioritet organizatora.

- Posvetili smo značajna dodatna sredstva za analizu, praćenje i logistiku za cijelo trajanje turnira, rekao je.

Protiv toksičnog dima organizatori će se boriti na isti način kao i protiv izrazito visokih temperatura ili jakih kiša, a osim toga suci mogu prekinuti meč ako nadzor atmosfere upozori da je preopasno nastaviti igrati. Melbourne Park posjeduje tri stadiona opremljena krovom i osam unutarnjih terena pa su izgledi za odgodu ili otkazivanje minimalni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!