15:25 / 20.04.2020.

Autor: A.M./Hina

ATP: Tenisači smiju sami organizirati ekshibicije, ali uz mjere opreza

Stan Wawrinka i Novak Đoković (Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo)

Stan Wawrinka i Novak Đoković (Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Iz vodstva Udruge teniskih profesionalaca ATP u ponedjeljak su objavili kako igrači smiju nastupati u ekshibicijskim susretima, ali uz poštivanje mjera opreza.
Iz vodstva Udruge teniskih profesionalaca ATP u ponedjeljak su objavili kako igrači smiju nastupati u ekshibicijskim susretima tijekom stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, no moraju paziti na sve zdravstvene preporuke te biti na oprezu da im ne pristupe osobe koje bi ih željele potkupiti kako bi namještali ishode.
Teniska sezona prekinuta je sredinom ožujka te se neće nastaviti najmanje do 13. srpnja, a kako je velika većina profesionalnih igrača ustvari samozaposlena i novac zarađuje samo od nagrada osvojenih na turnirima ostala je bez izvora prihoda.
- Igrači su neovisni samozaposlenici i kao takvi sami odlučuju što će činiti dok je natjecanje na Touru prekinuto. Razumijemo kako će se pokretati ekshibicije u privatnim aranžanima kada će to lokalne vlasti dopustiti te kako će to biti prilika našim igračima da zaigraju neke natjecateljske susrete i zarade nešto novca. Zato smo ih podsjetili kako prvenstveno moraju misliti na zdravlje i sigurnost, ali i kako moraju slijediti preporuke teniskog antikorupcijskog programa, objavio je ATP.
- Shvaćamo kako su ekshibicijski turniri atraktivna prilika za igrače da malo zaigraju i zarade nešto novca. I kako su te prilike dobrodošle, moramo napomenuti kako one podliježu i većem riziku za korupciju, objavila je Jedinica za čuvanje integriteta u tenisu (TIU).
Trener Serene Williams Patrick Mouratoglou izjavio je kako će u svojoj teniskoj akademiji na jugu Francuske od svibnja organizirati petotjedni turnir kojim će omogućiti igračima da se vrate na teren tijekom pandemije, a prvi bi na tom turniru na trebali zaigrati Belgijanac David Goffin i Australac Aleksej Popirin, dok bi se jedan ekshibicijski turnir trebao održati početkom svibnja i u gradiću Hoehr-Grenzhausen njemačkoj saveznoj državi Rhineland-Palatinate. Organizatori oba ta turnira objavili su kako će poštivati sve odredbe osocijalnom distanciranju te provoditi sve zdravstvene protokole kako bi osigurali sigurnost, igača, trenera i osoblja.
O ugoščavanju ekshibicijskih mečeva razmišlja se i u akademiji Rafaela Nadala na Mallorci, gdje bi vrhunski igrači mogli odsjesti u tamošnjem kampusu te igrati međusobno susrete koji bi se mogli televizijski prenositi diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!