ATP odlučio stati na kraj ispadima na terenu

04.04.2022.

16:49

Autor: I.L./HRT/Hina

Kyrgios u raspravi sa sucem

Kyrgios u raspravi sa sucem

Foto: Geoff Burke / USA TODAY Sports

Teniski suci će oštrije kažnjavati tenisače za njihove ispade na terenu, upozorilo je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) u internoj poruci poslanoj u ponedjeljak na adrese svih članova, objavila je agencija Reuters.

Istovremeno će ATP napraviti i reviziju pravilnika o kaznama za one koji su serijski prijestupnici.


Jedan od razloga za ove poteze su nedavni ispadi "zločestog dečka svjetskog tenisa", Australca Nicka Kyrgiosa, na turnirima u Indian Wellsu i Miamiju, za koje je ukupno kažnjen sa 60.000 američkih dolara, a mnogi promatrači su uvjereni da je trebao biti i diskvalificiran.

Na zao glas je došao i Nijemac Alexander Zverev na turniru u Acapulcu, gdje je u dvoboju parova razbio reket udarajući njime po stolcu glavnog suca, zbog čega je isključen s turnira, oduzet mu je sav novac koji je zaradio, dodatno je novčano kažnjen i dobio je uvjetnu, osmotjednu suspenziju.


- Sudačka ekipa ATP-a dobila je upute da bude stroža u primjeni Pravilnika o ponašanju, što će se početi primjenjivati odmah, u trenutku kad započinje dio sezone na zemljanim terenima, napisao je u poruci predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.


- Dodatno ćemo napraviti reviziju Pravilnika kao i disciplinskih postupaka, kako bismo osigurali da ponavljači i oni koji čine ozbiljne prijestupe budu za to kažnjeni primjereno i u skladu s današnjim standardima.

Nick Kyrgios

Nick Kyrgios

Foto: Geoff Burke/File Photo / USA TODAY Sports

Kyrgios je za svoje tirade u meču protiv Jannika Sinnera u Miamiju kažnjen s 35.000 USD, a za svoje ponašanje u dvoboju protiv Rafaela Nadala u Indian Wellsu je zaradio kaznu od 25.000 USD. Za usporedbu, Kyrgios je na ta dva turnira, računajući i nastupe u konkurenciji parova, ukupno zaradio nešto više od 350.000 USD.


Gaudenzi je u svojoj poruci igračima uputio jasnu poruku da svi imaju svoju ulogu u održavanju ugleda i integriteta sporta kojim se bave.


- U prva tri mjeseca smo vidjeli neuobičajeno mnogo incidenata i nesportskog ponašanja koje je privuklo mnogo pozornosti. Ti incidenti ostavljaju loš dojam o našem sportu. Takvo ponašanje utječe na sve i šalje krivu poruku našim navijačima, pogotovo mlađima, zaključio je Gaudenzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!