All England Club se žalio na kaznu od strane WTA

04.07.2022.

20:37

Autor: I.L./HRT/Hina

Wimbledon

Wimbledon

Foto: Yuri Turkov / Shutterstock

All England Club je uložio žalbu na novčanu kaznu koju je organizatorima turnira u Wimbledonu izrekla Ženska teniska udruga (WTA), zbog toga što su ruskim i bjeloruskim tenisačicama uskratili nastup na trećem Grand Slam turniru u sezoni.

Vodstvo WTA je već ranije odlučilo oduzeti Wimbledonu mogućnost da se tenisačice u okrnjenoj konkurenciji bore za bodove, a sad je odlučilo i novčano kazniti, kako All England Club. Kažnjen je i Britanski teniski savez (LTA) koji je suorganizator trećeg Grand Slam turnira u sezoni te nadgleda organizaciju WTA turnira u Nottinghamu, Birminghamu i Eastbourneu koji prethode Wimbledonu.


Prema pisanju britanskih medija WTA je Britanskom teniskom savezu izrekao kaznu od 750.000 američkih dolara, a All England Club (AELTC) je kaznio sa 250.000 dolara.


Izvršna direktorica AELTC-a Sally Bolton u ponedjeljak je izjavila da su "duboko razočarani" reakcijom WTA Toura na odluku o zabrani nastupa zbog ruske invazije u Ukrajini.

Na novinarsko pitanje o novčanim kaznama je odgovorila da "ne smije to komentirati, jer se radi o pravnom postupku koji je u tijeku".


Na upit hoće li se AELTC žaliti, Bolton je odgovorila: - Da, žalili smo se.


Bolton je poručila da još čekaju odluku Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) o tome hoće li i oni posegnuti za novčanom kaznom, nakon što su, kao i WTA, a potom i ITF (Međunarodna teniska federacija), ukinuli dodjeljivanje bodova za natjecanja u svim konkurencijama na trećem Grand Slam turniru u sezoni.


Iz AELTC-a su poručili da i dalje smatraju kako je njihova odluka o zabrani nastupa ruskim i bjeloruskim predstavnicima bila opravdana.


- Doista smo vrlo, vrlo dugo i intenzivno promišljali o toj odluci. Bila je to iznimno teška i izazovna odluka. No, iz našeg kuta je bila i jedina ispravna. To nam je bila jedina opcija s obzirom na naputak Vlade i uvjereni smo u ispravnost odluke, zaključila je Bolton.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!