Živković: Važno je imati fleksibilne suce koji se mogu prilagoditi gluhima

30.06.2021.

11:23

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kristijan Živković, gluhi rukometaš

Kristijan Živković, gluhi rukometaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatski gluhi rukometaši osvojili su naslov europskih prvaka pobijedivši Rusiju u finalu 34:25. Izbornik reprezentacije Mario Sirotić i reprezentativac Kristijan Živković, gostovali su u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" i podijelili dojmove nakon osvajanja europske titule.

Izbornik Mario Sirotić naglasio je kako su se rukometaši zaželjeli Europskog prvenstva i htjeli su potvrditi zadnju zlatnu medalju koja je osvojena 2016. godine u Berlinu.

- Europsko prvenstvo je trebalo biti prošle godine u Danskoj, nažalost, otkazano je zbog situacije s COVID-om. Hrvatski sportski savez gluhih je organizirao u Zagrebu, što je prvi put da je organizirano Europsko ili bilo koje prvenstvo u Hrvatskoj. Željeli smo da bude uspješno i bilo je uspješno jer smo osvojili zlato, rekao je. 

Rukometaš Kristijan Živković naglasio je kako je bila teška utakmica protiv Rusije jer su dobra ekipa.


- Na početku smo bili gotovo izjednačeni. Na kraju smo ih uspjeli pobijediti. Bili smo i bolji. Imali smo bolju ekipiranu postavu. 

Kristijan inače igra na poziciji srednjeg vanjskog, ali nije igrao u finalu. Izbornik je istaknuo kako su svi zadovoljni organizacijom natjecanja.

- Moramo znati da je bila navala zbog korona krize i da bude konačno to prvenstvo. Bilo je sve perfektno. Od hotela pa do sudačke organizacije te dvoranu koja nas je ugostila. Imamo dvojicu igrača koja su u najboljoj postavi prvenstva. To je hrvatski reprezentativac Mateo Perak koji igra lijevo krilo i Tomislav Bošnjak koji je bio najbolji strijelac turnira, rekao je.

Kristijan kaže kako ne postoje neke razlike između natjecatelja koji čuju u organizaciji igre i onih koji ne čuju.

- Potrebno je imati fleksibilne suce koji znaju što se događa u igri, prilagoditi se gluhima. Da zvižduk ne bude samo zvižduk, nego da se digne i ruka. Osim toga nema nikakvih razlika. Na Olimpijskim igrama gluhih imali smo četiri zlatne medalje. Imali smo dva svjetska zlata pet europskih zlata. U Hrvatskoj je otprilike 40 gluhih rukometaša, imamo golmana koji brani u Sloveniji u B ligi.

Sirotić je istaknuo kako je savez omogućio da se rukomet za gluhe razvija i da se što više gluhe djece bave rukometom.

- U određenim sredinama postoje problemi jer roditelji se boje da se gluho dijete uopće bavi sportom. Tako da se to teško probija. Naš savez trudi se da ih bude još više. Mi imamo samo jedan klub gluhih koji igraju rukomet. To je Silence u Zagrebu. Svi drugi igraju u drugim klubovima gdje su miješane grupe i sigurno da im nije lako. Upitno je koliko im treneri kad su ti igrači mladi, posvećuju pažnje, rekao je.

- Ja sam se snašao jako dobro. Zato sam čovjek s empatijom, s razumijevanjem i sa strpljenjem. Prišao sam im s velikom željom da naučim taj njihov jezik i s ljubavlju prema njima tako da funkcioniramo super, zaključio je Sirotić.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!