16:06 / 10.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.L.

Szeged nije daleko, podržite naše rukometaše!

Hrvatska rukometna reprezentacija

Hrvatska rukometna reprezentacija

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Hrvatska rukometna reprezentacija jutros je obavila novo PCR testiranje, a rezultati su pokazali da su kapetan Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić još uvijek pozitivni.

- Teško je, ali svi segmenti života tako i sport su u teškoj situaciji. Prije korone bi rekli da to nema smisla, ali imali smo već tri velika natjecanja koja su se uspjela odigrati. Ekipe koje su izgradile sustav koji producira veći broj igrača na kraju profitiraju. Mislim da sport mora ići u tom smjeru. Logično je da se čeka s objavom popisa do zadnjeg trena jer samo jedan zaraženi igrač mijenja koncepciju, dobro je da je rezervna lista duga, rekao je u Studiju 4 Željko Čagalj, rukometni stručnjak i bivši izbornik Katara.


Reprezentacija večeras ima zadnji trening u Osijeku, a izbornik Hrvoje Horvat će u utorak, neposredno prije puta u Mađarsku donijeti odluku o konačnom popisu igrača za Europsko prvenstvo.


- Izbornik ima svoj put. On je na početku olimpijskog ciklusa. Nakon Pariza čeka nas i Svjetsko prvenstvo kojem je Hrvatska jedna od domaćina. Logično je ako vratar Šego ima 35-36 godina na početku ciklusa krenuti drugim putem. Vjerujem da Horvat ima svoje razloge zašto je donio takvu procjenu. Na poziciji srednjeg vanjskom imamo Luku Cindrića koji igra za prvaka Europe. Slažem se da je Karačić dobar, ali ne znam bi li pristao na ulogu broj 2. Tu je i Duvnjak, i srednji i lijevi vanjski i mislim da smo na toj poziciji dobro popunjeni. Ako želimo jedan bolji rezultat, morat ćemo biti puno čvršći u obrani. U tom se segmentu najviše vidio izostanak Mamića, koji je bio pošteđen zbog bolova u ruci, a i tu je Duvnjak koji je jedan polivalentni igrač i mislim da s još ta dva igrača u tom srednjem bloku možemo biti dobri, ocijenio je Čagalj s obzirom na prikazano u pripremnim utakmicama.

- Reprezentacija je 2003. tiho ispraćena na Svjetsko prvenstvo u Portugalu, počelo je jadno porazom od Argentine, a završilo zlatom. Ne želim podcjenjivati relativno mladog Horvata. Međutim, nema karizmu Červara iz ranijih dana, trenera koji je znao stvoriti atmosferu, motivirati, koji je puno bliži Daliću i Ćiri. Horvata doživljavam kao ambicioznog trenera koji silno napreduje, istaknuo je Ivo Mikuličin dodavši kako je rukomet nekada počivao na velikim klubovima u malim sredinama.


Čagalj ističe kako je više prepreka u razvoju hrvatskog rukometa. 


- Nestaju nam centri, to smo već puno puta locirali. Osim toga sustav razvoja mladih igrača ne prati trendove modernog rukometa, a opet klubovi se bore za puko preživljavanje. S njima ne možemo razvijati mlade i kvalitetne igrače. Trebamo ojačati ligu, a s njima će baza biti šira i kvalitetnija i rast će i reprezentacija. Moramo konačno nešto promijeniti u smislu financiranja hrvatskog sporta i razvoju strategije. Moram pohvaliti Hrvatski rukometni savez koji uvijek osigura kvalitetne pripreme i okupljanja za sve mlađe dobne skupine. Radi se, bori se, ali ako ne možemo financirati kvalitetna natjecanja mlađih dobnih skupina, gdje idemo? Ako nemaju utakmice, ne mogu se razvijati. Sve nose entuzijasti i zaljubljenici u sport.


Dobili smo skupe, ali ne i iskoristive dvorane, složili su se gosti. 


- Priča je zanimljiva, a u biti jednostavna. Potrebne su nam manje, radne dvorane, jednostavnije za održavanje i polivalentnije za različite vrste treninga. Gradile su se, vele ljudi, Arene za potrebe rukometa. To su velike dvorane koje su multifunkcionalne. Kako ćemo upaliti rasvjetu u takvoj dvorani za trening kadeta? Trebaju male dvorane do 50-100 gledatelja s raznim sadržajima gdje možete organizirati treninge i utakmice, posebno mlađih dobnih skupina. Katar je jedna nerealan i nedokučiva priča za Europu. Po meni je puno bolji primjer Mađarske gdje nema sela bez manje dvorane. Sve je vezano za sustav i kako se novac može usmjeravati, smatra Čagalj. 

Pripreme rukometaša u Osijeku

Pripreme rukometaša u Osijeku

Foto: HRS / Press

I dok Mikuličin ističe kako su došla vremena u kojem "djecu treba tjerati da idu na sport", a s druge su strane i veliki izdaci za bavljenje sportom jer "ako dvoje djece usmjerite u školu sporta to obitelj može stajati 600 kuna, što je za neku obitelj i rata kredita", Čagalj smatra da se treba okrenuti budućnosti.


- Informatičko doba nudi nešto drugo i mi smo na brutalnom tržištu u kojem se moramo nadmetati da pridobijemo djecu i tome moramo prilagoditi trening. Ne možemo ako se vrtimo u prošlosti. Dobri stručnjaci nastaju kad imaju pravu priliku: ozbiljna liga, ozbiljan klub u kontinuitetu. Uvjeren sam imamo kvalitetnih trenera jer dajemo igrače, netko ih je morao podignuti. Trebaju nam natjecanja i da treneri postanu kvalitetna roba. Ima trenera, ali su podcijenjeni. Nisu strani treneri ništa bolje već su vidljiviji. 


Hrvatska otvara EP 13. siječnja utakmicom protiv Francuske, dva dana poslije slijedi ogled protiv Srbije, a 17. siječnja i protiv Ukrajine. Sve tri utakmice hrvatska vrsta će igrati u Szegedu.


- Uspoređujući Hrvatsku s ovim velikim nacijama mi smo sebe stavljali u hendikep situaciju. Ja ne mislim da je naša reprezentacija loša, vjerujem da je stručni stožer dobro pripremio reprezentaciju. Imali su poteškoća s virusom, ali imali su i ostali. Mislim da je tempiranje forme bilo pravo i da ćemo u prvoj utakmici pobijediti i da će dosta ljudi doći navijati u Mađarsku. Sport se širi, drukčiji je neko prije 30 godina i dolazimo na najjače natjecanje, Europsko prvenstvo. Moramo vjerovati što smo radili i pokazati što možemo odigrati. Logično je da je početak priče ozbiljna obrana, što nismo vidjeli u pripremnim utakmicama, ali nismo igrali s udarnim igračima, zaključio je Čagalj.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!