13:38 / 13.01.2021.

Autor: Dameo Ramić Kovačić/Hrvatski radio/K.L./HRT

Šoštarić: Dečki su klapa i imaju Duvnjaka, takav lider se rađa

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slegli su se dojmovi senzacionalne bronce naših rukometašica na Europskom prvenstvu, no izbornik Nenad Šoštarić, trenerom godine u izboru HOO-a, za Hrvatski radio nije se prisjećao tih opjevanih dana.
Slegli su se dojmovi senzacionalne bronce naših rukometašica na Europskom prvenstvu, no izbornik Nenad Šoštarić, trenerom godine u izboru HOO-a, za Hrvatski radio nije se prisjećao tih opjevanih dana. Govorio je o dugogodišnjoj izgradnji temelja takvog uspjeha te široj zbilji hrvatskog sporta i rukometa. ➡️ Odlične vijesti: Hrvatska bez zaraženih igrača
➡️ Hrvatska zastava i podrška Petrinji od rukometaša u Egiptu

- Nakon Europskog prvenstva čekalo me puno priznanja i medijskih aktivnosti koje još uvijek traju, pa će mi malo predaha dobro doći, ali medijski prostor nešto je što nam neophodno treba u zemlji gdje se cijene samo najveći rezultati, rekao je u uvodu Nenad Šoštarić, 61-ogodišnji magistar rukometa koji se već od početka nove godine sa zagrebačkom Lokomotivom priprema za nove europske i prvenstvene izazove.

- S rukometom sam počeo u osnovnoj školi, ovdje na Trešnjevci, a kad bih zbrojio sve kilometre koje sam zbog rukometa prošao mogao bih nekoliko puta obići svijet. Tada o tome ne razmišljate, već idete korak po korak. Bilo je tu svega, putovanja koja su trajala cijele noći, truckanja kao u filmu "Tko to tamo peva", spavanja u zračnim lukama, mnoštva anegdota koje su sada zabavne, ali tada nisu bile ... To je ono na što morate biti spremni kad ste sportaš, jer sportaši su putnici i to je jednostavno tako, nastavlja Šoštarić o svojim iskustvima, odgovarajući na temeljno pitanje; kako u svemu tome zadržati mladež, dok se istovremeno nameću brojne druge životne mogućnosti.

- U toj priči moramo skinuti kapu nizu "bezimenih" trenera u malim sredinama koji su djecu inficirali sportom, jer jedino tako mogu nastati uspješni sportaši. Samo ako se sportom bave iz ljubavi, a ne iz navike! Rukomet nakon svega mora biti igra i u njoj treba uživati, a tko u sportu ne uživa, treba se baviti drugim stvarima. I treba biti uporan, jer to je jedna od najbitnijih ljudskih karakteristika. Kad si uporan, ono što je drugima nenormalno, tebi postaje normalno. To ne znači da je uvijek lijepo, jer i magarac se navikne na batine...

Nenad Šoštarić u opširnom je razgovoru za emisiju Sport i glazba govorio i o ulaganju u stručno obrazovanje trenera, o tzv. "Internet trenerima", izborničkim planovima i formiranju "B" reprezentacije, zatim o stanju u hrvatskim klubovima i svojim iskustvima s besparicom iz koje je iskovao uspješnu generaciju hrvatskog ženskog rukometa, a u zaključku razgovora osvrnuo se i na razliku muškog i ženskog rukometa te najavio Svjetsko prvenstvo rukometaša u Egiptu.

- Dečki su izuzetna grupa vrhunskih profesionalaca, za razliku od cura gdje ih većina igra u hrvatskom prvenstvu, dečki su većinom u inozemstvu. Bitno je da su klapa, složni su, imaju lidera - Domagoja Duvnjaka koji je nije samo svjetska klasa igrački, već je i vrhunski čovjek. Takvog lidera, to se rađa, to je jako bitno. Slažem se s Linom da ne trebamo nikoga podcjenjivati u grupi, to su sve ozbiljne reprezentacije. Treba ići korak po korak, imamo dobar raspored, uvjeren sam da će i ova godina početi s medaljom za hrvatski rukomet, zaključio je Šoštarić.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!