Proslavljeni zlatni olimpijac sada radi u vodovodu

20.07.2020.

09:08

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

default error photo
On je legendarni rukometni reprezentativac,iz grada rukometa Metkovića, pamtimo ga kao vrhunskog igrača, srčanog na terenu.
On je  legendarni rukometni reprezentativac,iz grada rukometa Metkovića, pamtimo ga kao vrhunskog igrača, srčanog na terenu.

To je Nikša Kaleb, a njegovo drugo ja u kojem je također izvrstan otkrila nam je kolegica Melinda Kurilj-Antunović.

- Malo me tko zna pod imenom Nikša, majka i možda par ljudi. Ja sam poznat pod nadimkom Kina, a nadimak sam dobio po jednom rođaku koji je svoj djeci u ulici davao nadimke. Bio sam bucmast pa kada bi se nasmijao oči bi mi se zatvorile..., priča Nikša Kaleb, proslavljeni hrvatski rukometni reprezentativac.

- Ja ga nisam nagovarao čime se baviti, ali sam znao da sport može pozitivno utjecati na osobu, na njegov razvoj, kada sam razgovarao s njim govorio je da bi išao na karate. No, loši su bili uvjeti, hladna dvorana, prehladio se, a kada sam s njim razgovarao odlučio je prijeći na rukomet, govori tata Branko.

- Odrastao sam u jednoj skromnoj radničkoj obitelji. Moja dva brata i ja, oni su se također bavili rukometom, ali nisu imali toliko volje i upornosti pa je život otišao u drugom smjeru, dodaje Nikša Kaleb.

Kaleb otkriva i da mu je susjed u ulici bio proslavljeni hrvatski rukometaš Patrik Ćavar.

- Kao djeca smo se družili išli u kino i gledali filmove, primjerice o Bruce Leeju. Onda bismo na njegovoj livadi uz Neretvu pokušavali izvoditi sve te trikove. Taj razvoj gimnastike pomoglo nam je kasnije u karijeri da imamo malo čvršće zglobove i koordinaciju.

- Iskreno,mrzio sam ga najviše u ekipi kada je bio protiv mene. Sportskim žargonom sam ga mrzio, bio je uporan, agresivan, jak, oštar. Takvog imati u ekipi pored sebe je nešto najbolje na svijetu. Odrađivao je "prljavi posao", odrađivao ga je fenomenalno. Nadopunjavali smo se, neki od najljepših trenutaka u karijeri prošli smo skupa, bili smo si ogromna potpora, drago mi je da je to ostalo i nakon karijere. Pravo prijateljstvo, govori još jedan proslavljeni rukometaš, Goran Šprem.

Kina Kaleb, otkriva i da je sada zaposlen u regionalnom vodovodu Neretva-Pelješac-Lastovo-Korčula-Mljet.

- Osim redovnih poslova na održavanju, radim i određene ronilačke poslove. Također, odradili smo i dosta poslova za kineski CRBC koji radi na izgradnji Pelješkoga mosta. Između ostalog radili smo na postavljanju cijevi kroz cijeli Neretvanski kanal, u duljini od 3 kilometra. Kako bi betonara i gradilište na Pelješcu dobili vodu za rad i život tih kineskih radnika, govori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!