12:56 / 19.01.2022.

Autor: HRT/HRS

Alilović: Ovo je ludilo, ali moja je obveza obući ovaj sveti dres

Mirko Alilović

Mirko Alilović

Foto: HRT / HRS

Nakon Francuske i Srbije odnosno Ukrajine, pred hrvatskom seniorskom muškom reprezentacijom su novi izazovi u Budimpešti. Čekaju je najmanje četiri nova suparnika u drugom krugu koji su najavili Mirko Alilović i Ivan Čupić.

Prva reprezentacija s kojom igramo jedno je od najugodnijih iznenađenja natjecanja. Riječ je o Crnoj Gori. Nakon toga slijede Danska, Island i na kraju Nizozemska.


Vjerojatno ne postoji reprezentacija koja je imala više problema u pripremnom razdoblju od Crne Gore. Čak i više od Hrvatske.


Pa ipak, uspjeli su sve to preživjeti i pored Danske, Sjeverne Makedonije i Slovenije proći među 12 najboljih reprezentacija Europe.

Povratnik u reprezentaciju, legendarni Ljubušak Mirko Alilović objasnio je svoju odluku da se vrati nakon četiri godine:


- Tu sam nakon četiri godine, vratio sam se na poziv izbornika. Situacija je takva kakva je. Ovo prvenstvo je definitivno ludilo. Nas taj virus proganja od priprema, od prvoga dana. Ali i druge reprezentacije imaju takve probleme. 


- U kratkom roku je teško išta "iskemijat". Ja sam ovdje praktički domaći, susjed. Rekao sam izborniku da ću doći, pomoći koliko mogu. To je moja odgovornost i obaveza još jednom obući ovaj sveti dres. 

Alilović je komentirao igru u prve tri utakmice: 


- U prvoj utakmici smo bili malo ukočeni, imali smo previše respekta prema Francuzima. a protiv Ukrajine smo se potpuno opustili, izdominirali smo. Pobjedom sutra, ekipa bi još više rasla, rasle bi i ambicije.


Protiv Crne Gore treba biti oprezan, ali mi smo favoriti smatra Mirko: 


- Crna Gora je jako dobra ekipa, njihovi igrači igraju u jako dobrim klubovima u Europi, to je skup jako dobrih individualaca. Puni su samopouzdanja, dobili su Slovence. Trebamo biti oprezni, ali mi smo Hrvatska i oni se nas trebaju bojati. 

Sličnog mišljenja je i kapetan momčadi Ivan Čupić


- Crnogorci su pokazali da su ozbiljna kvalitetna reprezentacija s izrazitim timskim duhom. Treba nam potpuna ozbiljnost protiv njih, zadatak nam je biti bolji u svim segmentima u odnosu na prvi dio.  S borbenom igrom i velikom željom sutra izlazimo na teren i idemo po prva dva boda.

Ovo će Crnogorcima biti peti nastup na europskim prvenstvima. S dvije pobjede iz Debrecena dostigli su ukupni učinak iz 18 susreta prije toga. S tom reprezentacijom smo tri puta igrali do sada na europskim smotrama. Uvijek u prvom krugu i upisali sve tri pobjede. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!