20:04 / 26.01.2021.

Autor: Viki Ivanović/Sport/A.M./HRT

Neočekivani kraj ere umaškog čarobnjaka

Lino Červar

Lino Červar

Foto: HRT / HRT

Iako je trenersku karijeru planirao završiti na Olimpijskim igrama u Tokiju, era Line Červara završila je na način kojem se nije nadao, no rezultatska ostavština toliko mu je respektabilna da iz tog vrijednog iskustva valja izvući pouke i na tome graditi planove za buduće uzlete generacija koje dolaze. Podsjećamo, najvrednija su dva zlata, jedno olimpijsko iz Atene 2004. i svjetsko iz Portugala 2003., a tu je još i pet srebrnih odličja, dva svjetska i tri europska.


video thumb

2002. godina. Hrvatska je dotaknula dno. Posljednje mjesto na Europskom prvenstvu. Na klupu sjeda rukometni trener iz Umaga. Lino. Priča počinje. Priča koja je imala sve. Neopisvu ljepotu i sreću, ali i trenutke razočaranja. Zapravo tipična sportska priča.


2003. godine bilo smo otpisani od svih, ili gotovo svih. Svjetsko prvenstvo u Portugalu. Ostaci jedne generacije, i temelji nove, zlatne, povijesne. A počelo je u našem stilu, porazom od Argentine. Červarov mandat zapravo možemo vremenski odrediti Argentinom. Prvi poraz od Gaučosa označio je početak - ovaj nedavni - kraj Červarove ere.


 Zlato u Portugalu na svjetskom prvenstvu i epska, neponovljiva olimpijska priča iz Atene 2004. godine bili su najljepši dani u izborničkom mandatu Line Červara.


Nakon toga bilo je svega, bilo je izgubljenih velikih utakmica od "francuskih babaroga", bilo je Lininih isključenja u finalima, kao naprimjer u Lillehameru, kada su to iskoristili Danci. Bilo je nadasve minuta odmora o kojima se pričaju priče.


Bilo je i mnogo eksperimenata, obrana bez prekršaja, igre bez golmana , igre bez krila … Lino je uvijek želio biti inovator. Nekada bi uspio, a nekada - ne bi. Iako će to teško priznati.


Sjajan retoričar, majstor psihičke pripreme, vrsni analitičar - i gospodar kaosa. Jedan je naš velikan rekao: uvijek nas je znao posvađati u pravom trenutku - a tada smo neke nesretnike na terenu jednostavno pregazili.


Kritičari će reći - igrači koje je imao, uvjeti koje je imao - mogli su i trebali donijeti bolje rezultate, više zlata. Ali, je li to baš tako,nikada nećemo saznati. Možda neke odgovore dobijemo u post-Červar eri koja počinje.


Iako, poznavajući umaškog maga - teško da će potpuno otići iz hrvatskog rukometa. Woody Alen našeg sporta uvijek će biti tu negdje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!