13:32 / 25.12.2018.

Autor: A.M./Hina

Igrao na muškom, a sad će na ženskom SP-u: Sretna sam žena!

Hannah Mouncey (Screenshot: YouTube)

Hannah Mouncey (Screenshot: YouTube)

Foto: - / -

Callum Mouncey je 2013. godine nastupio na Svjetskom prvenstvu za rukometaše, a u međuvremenu je postao žena.
Callum Mouncey je 2013. godine nastupio na Svjetskom prvenstvu za rukometaše, a sljedeće godine želi ponovno predstavljati  Australiju na SP, ali ovaj put za rukometašice i to kao Hannah Mouncey. Ako joj to uspije, ovo će biti prvi put u povijesti tog sporta. Callum je sada Hannah i 2016. je promijenila spol. Ove godine u travnju je počela trenirati s  australskim rukometnim reprezentantivkama i san joj se počinje ostvarivati  nakon što je Međunarodna rukometna federacija dala zeleno svjetlo da sudjeluje u azijskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Australija je u Kumamotu zauzela peto mjesto i osigurala si nastup na SP 2019. u Japanu, a Hannah je sa 23 gola bila među najboljim igračicama australske reprezentacije.
Dvadesetosmogodišnja Australka, koja se ističe sa 188 centimetara visine i više od 100 kg, ispunjava sva pravila međunarodnih sportskih federacija. Njezina razina testosterona je ispod granice koju je zadao Međunarodni olimpijski odbor (10 nmol/ L), a također je provodila 12-mjesečnu hormonsku terapiju koju je odredio Međunarodni rukometni savez 2015. godine.
Callum Mouncey je za mušku australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice.Mouncey se prije rukometa bavio australskim nogometom koji ima puno stroža pravila za promjenu spola.
"Uvijek sam bio poseban. Proveo sam puno vremena u teretani i shvatio da mi sport može pomoći na različite načine. Kad sam izgubio tu priliku, svijet se srušio pa sam se trudio vratiti se sportu. Sada sam najsretnija žena na svijetu ", rekao je Mouncey za australsku internetsku stranicu Playersvoice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!