21:00 / 29.03.2021.

Autor: Viki Ivanović/Stadion/I.Ž.K./HRT

Grahovac za HRT: Balić i Horvat dobra su veza za budućnost

Tomislav Grahovac

Tomislav Grahovac

Foto: Stadion / HRT

S predsjednikom Hrvatskog rukometnog saveza Tomislavom Grahovcem za emisiju Stadion razgovarao je Viki Ivanović.

Reakcije na neodlazak na Olimpijske igre hrvatske muške rukometne reprezentacije?

- Neodlazak na OI predstavlja nešto što nije uspjeh, ali s obzirom na okolnosti kako se došlo do toga da nismo otišli na Igre, što su svi mogli vidjeti putem tv-prijenosa, smatram da postoje neka opravdanja zašto se nije otišlo na Olimpijske igre. Naime, moram priznati da obzirom na sve okolnosti, osobito u utakmicama protiv Francuske i Portugala, smatram da nismo nadigrani, već smo izigrani, rekao je Grahovac u uvodu.

Većina zaljubljenika u rukomet odobrava povjerenje izborniku Hrvoju Horvatu.

- Već i sami kvalifikacijski turnir u Francuskoj pokazao je da je Hrvoje Horvat trener koji zna i koji će u budućnosti pokazati da je dobar odabir  za izbornika hrvatske rukometne reprezentacije. Činjenica je da nije bilo puno vremena između Svjetskog prvenstva u Egiptu gdje je naša reprezentacija doista loše izgledala, do kvalifikacijskog turnira. Sama igra i pristup na tom kvalifikacijskom turniru u Francuskoj pokazali su da se puno toga bolje napravilo, reprezentacija je imala nekakav svoj izgled, popravila se obrana, dojam je bio bolji nego u Egiptu.

Postavljanje Ivana Balića kao pomoćnika Horvatu dosta je odjeknulo u rukometnom svijetu.

- O tome još mora odlučiti Upravni odbor, no smatram da ne treba previše riječi trošiti o tome tko je Ivano Balić, velemajstor, virtuoz kao igrač, osoba koja sve zna o rukometu. Ivano je igrač s ugledom, a nadam se da će biti takav i u budućnosti kao trener s ugledom u svjetskom rukometu. Sama njegova pojava će puno značiti, kako kod igrača u našoj reprezentaciji, tako i prema van. Ako to bude potvrđeno na Upravnom odboru, uvjeren sam da bi to trebalo donijeti odlične rezultate u budućnosti. Smatram da bi on mogao biti kompatibilan s Hrvojem Horvatom i da bi to mogla biti dobra veza za dugoročniju sliku hrvatskog muškog rukometa.

Lino Červar u novoj ulozi, kao koordinator za muške selekcije?

- Meni je žao da je bilo i ružnih napisa vezano za gospodina Červara i smatram da će on u ovoj ulozi s djelovanjem u edukaciji budućnih trenera i mlađih dobnih skupina, da će dati dodatni doprinos u razvoju novih trenera i novih igrača.

O fantastičnom uspjehu ženske selekcije, europskoj bronci

- Ono što je plijenilo njihovu igru je da su se doista igrale, baš onako kako treba biti na velikom natjecanju. Bile su fantastična ekipa što se vidjelo od prve minjute i velika zasluga je stručnog stožera koji je uspio stvoriti kemiju u ekipi ki onda se dogodio takav rezultat. Veliki je uspjeh osvojiti broncu na europskom prvenstvu i to je prvi put u povijesti hrvatskog sporta da u jednom kolektivnom sportu u istoj godini na europskim natjecanjima i ženska i muška ekipa osvoji odličje. Cure su nas doista oduševile, bile su fantastične.

O budućnosti hrvatskog rukometa

- Ne trebamo brinuti za rukometnu budućnost. Naime, svake godine se pojavljuju neka nova djeca, talentirana, i koliko god je problem u klubovima, jer nema novaca i svjesni smo da su klubovi već par godina 'na aparatima', nekako se uvijek nađe mogućnost da se uključi mlade perspektivne igračice i igrače u natjecanja. Ta neimaština je s jedne strane razlog zašto nam relativno rano djeca dobivaju priliku igrati u seniorskom rukometu i na taj način se možda ranije pretvaraju u igrače. Samo još da ih uspijemo zadržati da što duže ostanu u Hrvatskoj, da nam liga na taj način napreduje, da se do kraja izgrade kao igrači prije nego što odu u inozemstvo, onda bi to bio pun pogodak, što bi se automatski pozitivno odrazilo i na reprezentaciju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!