19:51 / 06.04.2020.

Autor: Dameo Ramić Kovačić/HRT

Grahovac: Čak i da hoćemo, ne možemo proglasiti prvaka

Tomislav Grahovac (Marko Prpic/PIXSELL)

Tomislav Grahovac (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

O promišljanjima rukovodstva hrvatskog rukometa razgovarali smo s predsjednikom HRS-a.
Hrvatski rukometni savez u posljednje je vrijeme aktivno radio na uvođenju olakšica u poslovanje klubova, no zbog pandemije koronavirusa svi su se sportski savezi našli u sasvim novoj i vrlo neizvjesnoj poziciji. O promišljanjima rukovodstva hrvatskog rukometa razgovarali smo s predsjednikom HRS-a Tomislavom Grahovcem.

Kad je riječ o scenarijima okončanja domaćih prvenstava, hrvatski je rukomet u specifičnoj situaciji. Primjerice, u Premijer ligi rukometaša još nije počelo doigravanje za prvaka, što je faza u kojoj se sudionici SEHA lige, PPD Zagreb i Nexe, tek trebaju uključiti u domaće prvenstvo.

- Trenutno čak i da hoćemo, ne možemo proglasiti prvaka, ali u četvrtak je na rasporedu sjednica Vlade na kojoj će se, osim prijedloga financijskih mjera, razmotriti i promjena zakonske regulative kako bi se mogao prilagoditi sustav natjecanja, koji se inače ne može ''ad hoc'' mijenjati. Kako bi se izbjeglo kršenje propisa, bit će potrebno regulirati zakonske akte u skladu s izvanrednim okolnostima.

Predsjednik HRS-a osvrnuo se i na prijedlog krovne europske rukometne federacije (EHF) koja je objavila projekciju mogućeg završetka prekinutih klupskih natjecanja sve do rujna.

- To je samo prijedlog kalendara, ali nitko ga neće forsirati ako bude neizvediv. Trenutno je globalni problem nemogućnost treniranja, financijski prihodi su zaustavljeni, a za bilo koje ozbiljnije natjecanje bit će potrebna faza prilagodbe sportaša. Još ne možemo predvidjeti kad će sve to biti izvedivo. Pojavit će se i pravne poteškoće oko trajanja ugovora igrača, neki su već potpisali prijelaze u druge klubove početkom srpnja, pa treba riješiti i sav taj niz nedorečenosti koje se javljaju prelaskom preko postojećih rokova. Nešto se mora predvidjeti, ali sve je trenutno daleko od realizacije i smatram da ćemo tek za mjesec i pol moći uopće razmišljati o nastavku europskih natjecanja, zaključio je Grahovac.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!