17:32 / 24.04.2020.

Autor: HRT/HRS

EHF otkazao natjecanja, kraj sezone za Podravku i Lokomotivu

Podravka Vegeta - Kopenhagen (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Podravka Vegeta - Kopenhagen (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Otkazan je i nastavak kvalifikacija pa su se tako rukometaši kvalificirali na Svjetsko prvenstvo 2021.
Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF), u petak je putem video konferencije donio niz odluka i prijedloga kako završiti ovu rukometnu sezonu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa.

EHF je poništio nokaut fazu Lige prvaka i odabrao tko će u prosincu igrati na Final Fouru, otkazane su završnice Kupa EHF u obje konkurencije, te Challenge kupa, a otkazane su i kvalifikacije za svjetsko prvenstvo rukometaša 2021. u Egiptu, te nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometašica koje je koncem ove godine u Danskoj i Norveškoj.

- Tijekom protekla dva tjedna razgovaralo se o postupcima i održavale su se konzultacije sa svim dionicima EHF-a, odgovarajućim odborima poput Odbora nacija, Profesionalnim rukometnim odborom, Ženskim rukometnim odborom i odborima muških i ženskih klubova, kao i Međunarodnom rukometnom federacijom. Osnova za postupak i naknadne odluke bila je studija izvodljivosti EHF-a koju je Izvršni odbor potvrdio u ožujku, kojom je dodijeljen mandat za izmjenu 2019. i 20., Kao i kalendarom 2020./21., a također su navedeni i kvalifikacijski kriteriji ako to ne bude moguće nastaviti sezonu u lipnju, poručili su iz EHF-a.

Novim kalendarom natjecanja neke su završnice potpuno otkazane, neke su dobili nove datume, a dio ih je prebačen u 2021. godinu. No, krenimo redom.

Otkazani su svi preostali susreti osmine i četvrtfinala rukometne Lige prvaka, a na "Final Four", koji će se održati u Kölnu, 28. i 29. prosinca 2020. putuju po dvije najbolje ekipe iz "elitnih skupina" ove sezone, a to su Barcelona i PSG iz skupine A, te Kiel i Telekom Veszprem iz skupine B.

U Ligi prvakinja EHF je ostavio mogućnost igranja četvrtfinala početkom rujna, ali na završnom turniru u Budimpešti. Ako pak ne bude moguće odigrati susrete četvrtfinala, tada će na "Final Four" po dvije najbolje ekipe nakon natjecanja po skupinama, a to su Metz Handball, Team Esbjerg, Györi ETO KC i Brest Bretagne. Završni turnir bi se trebao igrati 5. i 6. rujna u Budimpešti.

EHF kup za rukometaše je otkazan i ove sezone neće biti pobjednika u tom natjecanju. Otkazuje se i EHF kup za rukometašice, što znači da je Podravka Vegeta koja je trebala igrati polufinale protiv Herning Ikasta, završila svoju sezonu.

Otkazan je i Challenge kup za rukometašice u kojemu je Lokomotiva trebala igrati u polufinalu sa srpskom ekipom Naisom Niš.

Otkazuju se i četiri preostala kola kvalifikacija rukometašica za Europsko prvenstvo koje zajednički organiziraju Danska i Norveška od 3. do 20. prosinca.

Na osnovu plasmana na prošlom Europskom prvenstvu 2018. godine, EURO 2020 izborile su Francuska, Rusija, Nizozemska, Rumunjska, Švedska, Mađarska, Njemačka, Srbija, Španjolska, Slovenija, Poljska, Češka i Hrvatska. Naravno, Norveška i Danska su osigurale nastup kao domaćini.

Ždrijeb skupina za EP rukometašica bit će 18. lipnja u Beču

Otkazuju se i kvalifikacije za SP rukometaša 2021. godine. Plasman na svjetsko prvenstvo u Egiptu na osnovu plasmana na EP-u 2020. izborili su Španjolska, Hrvatska i Norveška kao osvajači medalja te Slovenija, Njemačka, Portugal, Švedska, Austrija, Mađarska, Bjelorusija, Island, Češka i Francuska. Danska je to pravo stekla kao svjetski prvak.

Dakle, bez SP-a ostaju Poljska, Rusija, Rumunjska, BiH, Srbija, Sj. Makedonija, Bjelorusija...

Europsko juniorsko prvenstvo za rukometaše (M20), koje se trebalo održati tijekom ljeta u Austriji i Italiji (Hrvatska je u skupini s Italijom, Slovenijom i Španjolskom), vjerojatno će se organizirati tijekom siječnja 2021. godine uoči ili u vrijeme Svjetskog seniorskog prvenstva u Egiptu. Konačna odluka o tome bit će donijeta u lipnju ove godine na novom sastanku Izvršnog odbora EHF-a.

Europsko kadetsko prvenstvo M18 kojemu je domaćin Slovenija ,odnosno Celje, a bilo je planirano od 13. - 23. kolovoza ove godine (Hrvatska je u skupini s Francuskom, Portugalom i Austrijom), također bi se moglo održati u siječnju sljedeće godine uoči ili tijekom Svjetskog seniorskog prvenstva u Egiptu. Konačna odluka o tome bit će donijeta u lipnju.

Konačnu odluku o datumu olimpijskih kvalifikacija za obje konkurencije donosi Svjetska rukometna federacija (IHF) nakon dogovora s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!