15:00 / 10.11.2020.

Autor: I.L./Hina

Čile posljednji sudionik, poznate sve skupine SP-a

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Čile je dobio pozivnicu za SP na kojem će prvi put u povijesti igrati 32 reprezentacije.
Međunarodna rukometna federacija (IHF) je u utorak objavila kako je Čile posljednji sudionik Svjetskog prvenstva rukometaša, koje će se održati u Egiptu između 13. i 31. siječnja iduće godine.

Na SP-u na kojem sudjeluje i hrvatska reprezentacija, Čile će se pridružiti Egiptu, Švedskoj i Češkoj u skupini G i imat će čast otvoriti SP utakmicom protiv domaćina u Kairu 13. siječnja.

Prema prvotnom planu Čile, Paragvaj, Kolumbija i El Salvador su se od 4. do 7. studenog na turniru u Urugvaju trebali boriti za posljednju kartu za Svjetsko prvenstvo, ali je turnir otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Nakon razgovora s južnoameričkom federacijom, IHF je odlučio pozvati Čile na završni turnir na kojem će prvi put u povijesti rukometa umjesto dosadašnje 24 igrati 32 reprezentacije.

- Kako se situacija pogoršavala zbog COVID-19, a reprezentacije nisu mogle sudjelovati na turniru u Urugvaju, Vijeće rukometne konfederacije Južne i Srednje Amerike (SCAHC) je predložilo da se viza za SP dodijeli Čileu, odnosno nacionalnoj momčadi najbolje rangirane države na posljednjem muškom prvenstvu Južne i Srednje Amerike, isključujući već kvalificirane zemlje. Vijeće IHF-a složilo se s ovim prijedlogom, objavila je Međunarodna rukometna federacija.

Sada su poznate sve skupine SP-a. U skupini A nastupit će Njemačka, Mađarska, Urugvaj i Zelenortski otoci, skupinu B čine Španjolska, Tunis, Brazil i Poljska, u skupini C su Hrvatska, Katar, Japan i Angola, u skupina D Danska, Argentina, Bahrein i Kongo, u skupina E Norveška, Austrija, Francuska i SAD, u skupini F Portugal, Alžir, Island i Maroko, u skupini G Švedska, Egipat, Češka i Čile, a u skupini H Slovenija, Bjelorusija, Južna Koreja i Rusija.

Hrvatskoj će to biti 14. nastup na svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh ostvarila je 2003. osvojivši u Portugalu zlato.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!