22:27 / 24.01.2019.

Autor: A.M./HRT

Červar: Želim da se prema meni ima malo obzira i poštovanja

Izbornik Lino Červar (Screenshot: HRT)

Izbornik Lino Červar (Screenshot: HRT)

Foto: - / HRT

Hrvatski rukometaši došli su u Dansku, gdje ih očekuje dvoboj za peto mjesto sa Švedskom. Izbornik Lino Červar razgovarao je s našim Edinom Mahmuljinom.
Hrvatski rukometaši došli su u Dansku, gdje ih očekuje dvoboj za peto mjesto sa Švedskom. Izbornik Lino Červar razgovarao je s našim Edinom Mahmuljinom. - Ovo je puno lakše, jer ostvarili smo cilj i mi i oni. To je sad neka utakmica prestiža. Osvajanjem petog ili šestog plasiramo u kvalifikacije za odlazak na Olimpijske igre, najveću manifestaciju ljudskog roda. To je san svakog sportaša. I mi bi htjeli jurišati na treće olimpijsko zlato, Hrvatska je dvaput slavila, u Atlanti i Ateni, i sigurno je da je Tokio jedan veliki motiv. Imamo reprezentaciju sastavljenu od igrača u najboljim godinama, a imamo i jednu novu garnituru mladih, koji kucaju na vrata, već tu su promovirana četiri igrača. Prema tome, mislim da idemo dobrim putem i da slažemo reprezentaciju koja će obradivati ljubitelje sporta, posebno rukometa, rekao je Červar.
Objasnio je potom svoj obračun s novinarom Jutarnjeg lista Draženom Krušeljom: - Jako je važno, da nam svima bude bolje, kad smo već dobili državu, kad smo svoji na svome, da imamo međusobno poštovanje, neovisno tko je od kuda, koje je nacionalnosti, svjetonazora ili vjere, je li bogat ili siromašan, velik ili mali, da jedni druge poštujemo, To je bilo narušeno, Ako bi vi živjeli 45 godina za rukomet, i postignete sve te silne rezultate, medalje, prva mjesta, napisali ste dvije knjige, utjecali ste  i na razvoj svjetskog rukometa, radio sam u četiri države, a u tri sam bio izbornik, nije mi svejedno. Zamislite da podarite cijeloga sebe, čak sam žrtvovao svoju obitelj i onda me se ovako minimizira, kao da sam neki slučajni putnik ovdje. Znate tko se buni, kažu teško mu pada, kažu, osjetljiv je, impulzivan je. Ma ako se tako žrtvuješ onda ti nije svejedno. Jedan blefer, jedan neradnik, koji se rukometom bavi u birtiji, a ne kući za radnim stolom to ne sigurno bi činio, ali onaj tko to stvarno radi,  krivo mu je, kaže.
Potom je dodao: - Žao mi je što je do toga došlo, ali nisam to načeo, ja nikad nisam prvi napao nekoga. Neka mi kažu jedan primjer u mom životu da sam ja prvi napao kolegu, nekog drugoga. Uvijek sam u nekoj defanzivi, ali moram se boriti, za obraz moje djece, mojih unuka, mojih zetova. Pa kakav bi ja bio otac da pređem preko toga? Ja stalno javno govorim, nitko me ne treba braniti, samo želim da se prema meni ima malo obzira i poštovanja. Ja nisam baš ni zdravstveno dobar, evo sad se vraćam kući i idem na razne preglede, imam dosta problema... Kad bih sad sve rekao, ali nije vrijeme sad da se žalim, to su moje privatne stvari. Jako mi je krivo da živim u jednoj državi  u kojoj se ovako priča, da se ovako nešto može govoriti, to nije pravedno, zaključio je. Za kraj Červar je potvrdio da želi ostati izbornik do kraja Olimpijskih igara u Tokiju: - Ja sam rekao već par puta da ostajem do kraja olimpijskog ciklusa, da bih želio završiti s mojim poslom u Tokiju, ako mi zdravlje dopusti, pa da onda prepustim mjesto mlađemu, koga ću podržati

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!