20:59 / 23.12.2019.

Autor: V.I./I.Ž.K./HRT

Červar za HRT: Treba biti ponizan i skroman

Lino Červar

Lino Červar

Foto: - / -

Naš novinar Viki Ivanović razgovarao je s izbornikom hrvatske muške rukometne reprezentacije Linom Červarom.
Hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju u siječnju očekuje nastup na Europskom prvenstvu koje zajednički organiziraju Švedska, Austrija i Norveška. S izbornikom Linom Červarom razgovarao je naš novinar Viki Ivanović.

Hrvatska će na Euru igrati u skupini A s Bjelorusijom, Crnom Gorom i Srbijom.

- Ako budemo baratali riječima 'lakša skupina', čuvajmo se, nadrljali smo. Baš obratno, ja mislim da imamo jednu vrlo zahtjevnu skupinu. Ne smijemo se mi nikoga bojati, ali moramo respektirati itekako. Ako ne bude dobar pristup, nećemo dobiti utakmicu. Moramo ići strategijom 'utakmicu po utakmicu', rekao je Červar u razgovoru za emisiju Stadion.

- Crna Gora je vrlo nezgodna, ona možda nema dugu klupu, ali ima nešto što čak ni treningom ne postižeš - imaju ponos, drskost, želju da pobijede, posebno susjeda. Veći motiv od nas ne postoji, ni za Srbiju niti za njih, a ni za Bjelorusiju. Moramo znati da ispred sebe imamo jednu mladu ekipu gladnu pobjede. A najbolji lijek za njih je skromnost, poniznost, vjera u sebe i odlučnost, dodao je hrvatski izbornik.

Ulaskom u drugi krug, u Beču bi nas čekali favoriti Eura, Španjolci i Nijemci.

- S Njemačkom smo odigrali dvije utakmice, to je moćna reprezentacija. Oni će nametnuti čvrstu zonu 6-0, ali mi uz pametnu igru u napadu i čvrstu obranu možemo im biti kompetitivni. Što se tiče Španjolske, oni su drugi tip ekipe. Oni su prvaci Europe, spoj iznimno iskusne ekipe i mladosti, imaju nekoliko mladih igrača, rekao je Červar.

U hrvatskim redovima ima zdravstvenih problema. Kakvo je stanje Željka Muse?

- Musa ima istegnuće ligamenata, vijesti su kao pozitivne, da on trenira, trči i to je sve ok, ali utakmica je nešto drugo. Tu ćemo vidjeti kakvo je pravo stanje, želim misliti pozitivno, izjavio je Lino Červar.

O otkazu Manuela Štrleka...

- Štrleka sam uveo u reprezentaciju, zaista ga volim i jako mi je krivo što on ne igra. Na neki način smo hendikepirani, jer je on jedan od najboljih krila u Europi, fantastičan realizator, brzi kontraš i samo lud trener bi se njega odrekao. Ja sam s njim razgovarao, to je bila njegova odluka. Opet, ne bih želio da se pretvori u to da samo njega spomnjem, a odabrao sam 28 igrača, jer onda ispada da je jedan čovjek važniji od tima. A ja sam rekao da nitko nije iznad tima. Već sam rekao 'kad nemam ono što želim, ljubim ono što imam'. Uvjeren sam da će se Manuel Štrlek kad-tad vratiti u reprezentaciju, dodao je Červar.

2020. je zahtjevna godina - Europsko prvenstvo, Olimpijske igre, kvalifikacije...

- Mi u Hrvatskoj gajimo kulturu pobjede. Mislim da je to negativno, to je klasičan primjer zemlje koja ima kompleks manje vrijednosti, a pobjedama želi kompenzirati svoje deficite. Naravno da ja želim sve pobijediti, nikad nisam 'pucao' nisko,  uvijek idem prema Mjesecu, a ako omanem, ostajem među zvijezdama. Dakle, ja hoću pobjedu, u svakom slučaju, ali za mene je to neskromno. To nije ponizno, to je bahato i ja to neću. Ali naravno da želimo ići što više. Mi smo uvijek bili pri vrhu, što za razliku od nekih drugih reprezentacija koje su možda osvojile više medalja od nas, nisu uspjele. Po tom pitanju smo mi najuspješniji na svijetu i ja bih htio da se ta priča nastavi, zaključio je Červar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!