POI: Afganistanska zastava na otvaranju kao znak solidarnosti

23.08.2021.

16:29

Autor: M.M./Hina/HRT

Afganistanska zastava na otvaranju kao znak solidarnosti

Afganistanska zastava na otvaranju kao znak solidarnosti

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Iako na Paraolimpijskim igrama u Tokiju neće biti predstavnika Afganistana, zastava ove države naći će se u mimohodu na svečanom otvaranju kao "izraz solidarnosti" sa sportašima kojima je onemogućen nastup u Japanu.

Naime, otkako su Talibani preuzeli kontrolu nad državom, ukinuti su svi komercijalni letovi pa afganistanski paraolilmpijci ne mogu doputovati u Tokio.

- Uključit ćemo afganistansku zastavu u svečano otvaranje kao znak solidarnosti, a zamolili smo predstavnika Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice da bude nositelj zastave, izjavio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

- Voljeli bismo da su ovdje s nama, što nažalost nije moguće, ali bit će nazočni svojim duhom, dodao je Parsons.

Za Paraolimpijske igre u Tokiju kvalificirala su se dva afganistanska sportaša. No, jedan će Afganistanac ipak nastupiti u Tokiju, ali kao član reprezentacije izbjeglica. Bit će to Abbas Karimi koji je prebjegao iz Afganistana prije nekoliko godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!