17:41 / 21.08.2021.

Autor: HRT/Hina

Paraolimpijska maskota Someity

Someity

Someity

Foto: Issei Kato / REUTERS

Službena maskota Paraolimpijskih igara u Tokiju je Someity.

Ime potječe od someiyoshina, popularne sorte cvjetova trešnje, a dodatno odjekuje engleskom frazom "tako moćno".


Someity ima taktilne senzore cvjetova trešnje i pokazuje ogromnu mentalnu i fizičku snagu. Predstavlja paraolimpijske sportaše koji prevladavaju prepreke i redefiniraju granice mogućeg.


Olimpijske i paraolimpijske maskote Miraitowa i Someity odabrali su učenici iz 16.769 osnovnih škola i ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred imao jedan glas, a Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas, 50.000 više od drugoplasiranog.

Na natječaj je prijavljeno više od 2.000 radova, a u završno glasovanje ušla su tri prijedloga.


Radi se o likovima futurističnog izgleda, izrazito velikih očiju, a u duhu dobro poznatih likova iz mnoštva japanskih crtanih filmova, koji su se paralelno razvili u vrlo profitabilne društvene igre, i ove maskote imaju nadnaravne moći.


Olimpijska maskota, poznata kao Miraitowa, dizajnirana je s klasičnom japanskom indigo plavom bojom.


U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa utjelovljuje tradiciju i inovaciju jer ima staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije. Također je istaknuto kako ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti. Miraitowa ima posebnu moć da se trenutačno može preseliti bilo gdje.


Paraolimpijska maskota, s druge strane, poznata je kao Someity, koja ima istu ružičastu boju kao i poznati japanski cvjetovi trešanja.


Paraolimpijska maskota Someity odlikuje se profinjenom unutarnjom snagom, ima meko srce i izraženu ljubav prema prirodi. Može razgovarati s kamenjem i vjetrom, a ima i sposobnost pomicanja predmeta samo pogledom. Obično je vrlo smirena, ali može postati iznimno snažna kad je to potrebno.


Maskote je osmislio je 43. godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi.


Paraolimpijske igre u Tokiju traju od 24. kolovoza do petog rujna, a na njima će sudjelovati oko 4.400 sportaša, među kojima i 22 hrvatska sportaša u osam sportova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!