Mikela Ristoski: Ne vraćam se bez medalje

22.08.2021.

09:33

Autor: A.M./Hina

Mikela Ristoski

Mikela Ristoski

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Aktualna paraolimpijska pobjednica u skoku u dalj Mikela Ristoski (31) nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolimpijskih igara u Tokiju.


Članica Atletskog kluba za osobe s invaliditetom (AKOSI) Medulin osma je osoba koja će imati čast nositi hrvatsku zastavu na ljetnim POI pri čemu treća žena.


- Izuzetna mi je čast što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na otvaranju 16. paraolimpijskih igara u Tokiju, kazala je 31-godišnja Puljanka za Hinu.


- Malo je sportaša koji na taj način dobivaju priznanje za svoje sportske uspjehe. Osjećam se super i iskreno jedva čekam nastup, dodala je.


Mikeli će Tokio biti treće paraolimpijske igre. U Londonu 2012. je osvojila broncu u skoku u dalj, a četiri godine kasnije u Rio de Janeiru prvo mjesto. "Zlatni" skok od 5.79 metara i dalje je njezin osobni rekord.


- Ne dolazim doma bez medalje, kazala je Mikela, koja nastupa u kategoriji osoba s intelektualnim poteškoćama u razvoju.


- I u Tokiju se nadam medalji. U dobroj sam formi, kvalitetno smo trenirali premda nije bilo lako po vrućini. Međutim sve se da izdržati.


Paraolimpijske igre u Tokiju bit će održane, baš kao i olimpijske, po strogim epidemiološkim mjerama. Sportaše očekuju brojna tesiranja i strogi protokoli.


- Nije mi svejedno, ali svjesna sam svega toga, treba se paziti, poručila je.


Na prvim POI nakon proglašenja neovisnosti, u Barceloni 1992. godine, zastavu je nosio plivač Roko Mikelin Opara.


Četiri godine kasnije u Atlanti zastavu je nosila plivačica Ana Sršen, a u Sydneyju 2000. stolnotenisač Dragan Rakić. U Ateni 2004. ta je čast pripala plivaču Mihovilu Španji, a u Pekingu 2008. atletičarki Mariji Iveković.

Na POI-ju u Londonu 2012. hrvatsku zastavu je nosio atletičar Darko Kralj, a četiri godine kasnije u Rio de Janeiru atletičar Branimir Budetić.


NOSITELJI HRVATSKE ZASTAVE NA POI-ju:


2020 Tokio Mikela Ristoski (atletika)

2016 Rio de Janeiro - Branimir Budetić (atletika)

2012 London - Darko Kralj (atletika)

2008 Peking - Marija Iveković (atletika)

2004 Atena - Mihovil Španja (plivanje)

2000 Sydney - Dragan Rakić (stolni tenis)

1996 Atlanta - Ana Sršen (plivanje)

1992 Barcelona - Roko Mikelin Opara (plivanje)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!