08:35 / 28.08.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Komar startao porazom

Davor Komar

Davor Komar

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Hrvatski boćar Davor Komar poražen je na startu natjecanja u skupini A BC4 kategorije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Paraboćanje je već 37 godina paraolimpijski sport, ali Komar je tek prvi hrvatski boćar koji je izborio nastup na POI.

U dvoboju prvog kola A skupine izgubio je od Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga s 3-4. Komar je poveo s 3-0, no bivša svjetska prvakinja, te tri puta brončana sa svjetskih prvenstava je okrenula rezultat i pobijedila s 4-3.

Jedna utakmica u boćanju ima četiri bacanja bulina, a u svakom bacanju bulina suparnici imaju po šest boća. Ukupno natjecatelji bacaju 24 boće.

- Poveo sam 3-0 u prvoj ruci, a ona je potom u svakoj ruci radila malo pomalo i sa zadnjom boćom mi je napravila taj punat i to u milimetar, kazao je 52-godišnji Puležan, član Istrijane.

- Žao mi je što sam izgubio, želio sam pobjedom otvoriti natjecanje, ali ne porazom. Drugačija je energija kada otvoriš natjecanje pobjedom, dobio bi malo mira. Međutim, još ništa nije gotovo, ispred mene su još dva meča, dodao je.

U Komarovoj kategoriji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta (distrofija, mišića, multipla skleroza, tetraplegija) koji boćaju samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika, te dvoje s najboljim skorom.

Premda su ovo njegove prve paraolimpijske igre, Komar je istaknuo kako nije imao tremu te kako se dobro osjećao.

- Odlično sam se osjećao, nisam imao nikakvu tremu. Igrao sam super, ali ne dovoljno za pobjedu premda sam u zadnja dva međusobna okršaj slavio.

U drugom kolu Komara očekuje borba protiv Slovaka Martina Streharskyja, a potom u zadnjem kolu vodeća na svijetu Kanađanka Alison Levine.

Komar se trenutačno nalazi na 13. mjestu svjetske boćarske liste pojedinačno u BC4 kategoriji, a do sada je u karijeri osvojio 64 medalje.

Najveći uspjeh ostvario je pobjedom na Svjetskom kupu u Portugalu 2018. godine, a ima i treće mjesto u Hong Kongu 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!