Zvonko Erak dobio priznanje za doprinos razvoju hrvanja

14.05.2023.

14:01

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zvonko Erak

Zvonko Erak

Foto: HTV / HRT

Proslavljeni šibenski hrvač Zvonko Erak dobio je priznanje Hrvatskog hrvačkog saveza za doprinos razvoju toga sporta! S 22 godine postao je prvak bivše države, a nakon toga pet puta osvajao svjetsku titulu! Danas, u 70. godini, uživa u radu s mladima u Hrvačkom klubu Šibenik.

Nesuđeni nogometaš Dinama 50 godina života posvetio je hrvanju.

U hrvanju je od 20. Sve je počelo u zagrebačkom klubu Lika.

- Tada je hrvanje bilo najtrofejniji sport u Jugoslaviji - 16 olimpijskih medalja. U Hrvačkom klubu Liki najpoznatiji hrvač je bio Josip Čorak koji je osvojio drugo mjesto na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine, prisjetio se hrvač i trener Zvonko Erak

Zahvaljujući takvim sparing-partnerima, brzo je došao do uspjeha - nakon dvije godine postao je prvak Jugoslavije. I započeo berbu medalja!

- Više puta prvak Hrvatske, a što se tiče veteranskog hrvanja, to je iznad 35 godina. Kad to gledamo, to je pet puta prvak veteranski svijeta, rekao je Erak.

Na tome se zaustavio. Zbog dobne granice više ne može u borbu, ali ne miruje ni u mirovini! Uživa u radu s mladima.

- Ugledam se stvarno na njega i on je jedan od razloga zašto i želim postati profesorica tjelesne kulture, kazala je članica Hrvačkog kluba Šibenik Tena Petr.

Dio učenika već je preuzeo trenersku palicu, a dio njih ga prati i u rezultatima!

- Višestruki sam prvak Hrvatske, četiri puta u grčko-rimskome i četiri puta u slobodnome, rekao je član Hrvačkog kluba Šibenik Mate Vudrag.

- Ja sam sad posta trener njegovih grupa. Vodim najmlađu i najstariju grupu, a on vodi srednju grupu. Imamo gotovo u svakoj generaciji po jednog prvaka države, kazao je trener Hrvačkog kluba Šibenik Franko Čobanov


A Zvonko im nije samo trener nego i pedagog - od glave do pete! 

Inspirira on njih, a njega mladi usrećuju. I zbog toga ne odustaje! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!