12:21 / 23.08.2018.

Autor: A.M./HRT/Hina

Zoran Talić treći put zaredom europski prvak u skoku u dalj

Zoran Talić (Foto: HPO)

Zoran Talić (Foto: HPO)

Foto: - / -

Hrvatski paraolimpijac Zoran Talić osvojio je treći put zaredom zlatnu medalju na Europskom prvenstvu.
Hrvatski paraolimpijac Zoran Talić u četvrtak je u Berlinu treći put u karijeri osvojio naslov europskog prvaka u skoku u dalj u kategoriji T20 (sportaši s intelektualnim poteškoćama), a pritom je skokom od 7,28 metara popravio i dosadašnji rekorder europskih prvenstava, kojega je također bio vlasnik.
Talić je bio na pragu i poboljšanja svog europskog rekorda (7,32), a čak je dvaput doskočio na 7,28 m. Naš je dvostruki paraolimpijski doprvak imao pet ispravnih pokušaja i još dvije daljine kojima je nadmašio svoj prijašnji rekord europskih prvenstava (7,16 m), kad je u drugoj seriji skočio 7,25 m te u šestoj s daljinom 7,19 m.

Srebrnu medalju osvojio je Ukrajinac Dmitro Prudnikov (7,15 m), a broncu Nizozemac Ranki Oberoi (7,13 m).

U jutarnjem dijelu programa u još dva finala nastupili su hrvatski reprezentativci. Ana Gradečak je u bacanju kugle bila četvrta u konkurenciji četiri atletičarke u kategoriji F41, ali je postigla osobni rekord sa 5,96 metara. Nova europska prvakinja i rekorderka sa 7,19 metara je Francuskinja Rose Vandegou.
Među četvoricom bacača koplja u kategoriji F57 Pero Sunara je bio četvrti s novim osobnim rekordom od 28,44 metra. Novi europski prvak je Francuz Marcelin Walico s rekordom europskih prvenstava (37,05 m).
Odlično sam se osječao uoči nastupa tako da niti sam rezultat nije izostao. Naravno da me je obradovalo ovo zlato. Iako su svi računali na najsjajniju medalju, to mi nije predstavljalo neki teret jer sam znao da sam spreman na skok iznad sedam metara. No, moram reči da vučem ozljedu koljena još od Svjetskog prvenstva u Londonu srpnja prošle godine. Ona me je dosta sputavala u pripremama i redovnim treninzima. Bilo je trenutaka kada bih odradio dva ili tri treninga pa sam se zbog bolova bio prisiljen stati s treninzima i nastaviti nakon nekoliko dana kada bi oni popustili. Zahvaljujući radu s trenerom Slavenom Brkljačićem smogao sam snage da ostvarim jedan od mojih boljih rezultata, izjavio je.

Talić u vitrinama ima tako sada tri europska zlata, a uz njih i dva olimpijska srebra.

Jučer je Petra Štruklec s daljinom 4,83 metra osvojila broncu u bacanju kugle kategorija F40.

To su treća i četvrta hrvatska medalja na EP-u u Berlinu, naime u utorak su Deni Černi i Miljenko Vučić osvajali srebro i broncu.
Zoran Talić (Davor Višnjić/PIXSELL)

Zoran Talić (Davor Višnjić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!