Zlatni olimpijac, Petrinjac Vlado Lisjak, o potresu, strahu i obnovi

11.01.2021.

11:42

Autor: Hrvatski radio/M.Š./HRT

default error photo
Na Drugom programu Hrvatskoga radija gostovao je proslavljeni hrvatski sportaš, hrvač Vlado Lisjak, koji je rođen u Petrinji, gradu razorenom strašnim potresom 29. prosinca 2020.
Na Drugom programu Hrvatskoga radija gostovao je proslavljeni hrvatski sportaš, hrvač Vlado Lisjak, koji je rođen u Petrinji, gradu razorenom strašnim potresom 29. prosinca 2020.

Oni mlađi možda neće znati tko je Vlado Lisjak, no radi se o našem hrvaču koji je grčkom-rimskim stilom u kategoriji do 68 kilograma, osvojio zlatnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine. Osvojio je i brojne druge trofeje te nagrade.

Najmlađi član tadašnje reprezentacije Jugoslavije, šokirao je svijet iznenađujućom pobjedom u finalu protiv tadašnjeg svjetskog prvaka Tapije Sipile, i to tuširanjem nakon samo 57 sekundi.

Rođen je 29. travnja 1962. u Petrinji, koja se nažalost od 29. prosinca sada već prošle 2020. godine spominje samo u kontekstu razornog potresa koji je uništio većinu grada.

- Mene je potres 29. prosinca zadesio u Zagrebu na poslu, imao sam sreće da nisam bio u Petrinji. Nisam niti znao da je epicentar u Petrinji dok me prijatelj nije nazvao. Sjeo sam u auto i krenuo kući, supruga mi radi u Gavriloviću, a veze nisu radile, priča Vlado Lisjak o zastrašujućem događaju nešto iza podneva 29. prosinca 2020.

Osjećao je veliki strah, nije znao što je s obitelji, a kada je stigao i vidio da se nikome ništa nije dogodilo, bilo mu je lakše.

- Ta šteta, to će se popraviti, vidjeli smo što se kome dogodilo. Kada je pao mrak, postalo je sve jako tužno pa smo odlučili prespavati kod moje nećakinje u susjednom selu, Lekeniku, priča Lisjak o danu kada se potres dogodio.

Fascinirala ga je slika kolone auta koji su dolazili u Petrinju pomoći.

- Ja mislim da je to bila spojena kolona skroz od Zagreba, to je jako lijepa slika, cijela Hrvatska je bila uz nas.

Dodaje da je jako teško sve proživio, rođen je u Petrinji, centar je porušen, ali dodaje da će se sve to izgraditi.

- I ovo je puno žrtava što je bilo, ali bitno je da nije bilo još puno više. To je najbitnije.

Dodaje da ljudi s obzirom na velik broj volontera koji dolaze i pomažu, imaju nadu da će se stvari opet biti kao prije, da će se Petrinja izgraditi i da će nastaviti sa životom kakav je bio prije.

Hrvačka dvorana u Petrinji je oštećena, ali Vlado Lisjak ističe da je ona u takvom stanju da se može popraviti, što je dobra vijest za sve koji se bave hrvanjem.

Što se tiče zlata u Los Angelesu Vlado Lisjak kaže da su emocije pomalo izblijedjele, kako zbog rata, a evo sada i zbog potresa.

- Uspomene su ostale, ali momentalno emocije ne prevladavaju po tom pitanju. Ali tu su trofeji i ta medalja zlatna tu je. Uvijek podsjeća na to lijepo doba, zaključuje Vlado Lisjak, koji je danas direktor hrvačkih reprezentacija Hrvatske.

Za kraj je poručio stanovnicima Banovine da je velika stvar što nisu sami, što uvijek ima netko tko će pomoći, susjed, prijatelj, rodbina ili sada cijela Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!