08:18 / 09.08.2021.

Autor: Silvio Stilinović/T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Život u skladu s prirodom - nanbudo

Nanbudo

Nanbudo

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nanbudo klub Slavonija iz Okučana pripada vrhu kada je riječ o bavljenju tim borilačkim sportom u Hrvatskoj, a njegovi su majstori i u našoj nanbudo reprezentaciji, koja je pak u samom svjetskom vrhu. Glavni trener kluba već treću godinu organizira kamp u prirodi za djecu i mlade te ih uči sportu i životu u skladu s prirodom.

- Lijepo je ovdje. Najdraža mi je luk i strijela, ali još ću probati i pušku, rekla je Nikolina Lukač, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani.

- Najzanimljivije mi je luk i strijela i postavljanje šatora. Sviđa mi se kupanje, trening u vodi i na suhom, istaknuo je Sergej Zorić, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani.

Šatore podižu sami, logor organiziraju sami. Samostalni život s prirodom i u prirodi zapravo je jedan od najvažnijih ciljeva nanbudo kampa u Trnakovcu kod Okučana. Osjetiti zemlju, potoke, planinu.

- Kad radimo ove naše aktivnosti, nismo samo na livadi. Uđemo u rijeku. Tu budemo cijeli vikend. Onda navečer imamo logorsku vatru gdje je potpuno drugi ambijent. Bude prirodna vatra, oganj. Bude nam stvarno drago što su se na neki način povezali, odnosno ostali su povezani s prirodom, rekao je Zlatko Redžić, majstor borilačkih vještina i voditelj Nanbudo kluba "Slavonija", Okučani.

U kampu se posao ne dijeli na ženski i muški. Svi podnose težinu i zabavu koju nosi život u kampu jednako.

- Bude zanimljivo, zabavno i družimo se. To je jedno veliko iskustvo. Noću bude jako zabavno jer smo skoro cijelu noć budni. Budemo kraj logorske vatre, pričamo družimo se, naglasila je Marija Ribić, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani.

- Ima svakakvih aktivnosti. Imamo tu rijeku pored nas. pa se malo kupamo i osvježimo. Nije hladna rijeka, s obzirom da je to planinski potok, rekla je Franka Redžić, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani. 

Uspjesi okučanskoga nanbudo kluba u Hrvatskoj i svijetu nisu ostali nezapaženi. Lokalna uprava im pomaže, uz svijest koliko taj sportski klub znači Okučanima.

- Ovo je rad. Ovo se ne dobiva jednom godinom. Ovo se dobiva s puno godina rada, s puno godina odricanja. Zahvalio bi se gospodinu Redžiću koji to toliko voli. Koji je uložio toliko svoga truda, slobodnog vremena za sve ovo što danas ima, istaknuo je Aca Vidaković, načelnik općine Okučani.

- Ima raznih aktivnosti. I super je! Ovo je društvo s kojima se inače družim, rekao je Luka Krnjić, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani.

- Lijep zrak, imamo više koncentracije. I super je. Naučimo puno toga, rekao je Emanuel Ivakić, Nanbudo klub "Slavonija", Okučani.

Kamp je drugačije je osmišljen. Uz nanbudo, cilj je osjetiti međusobnu povezanost jednih s drugima, ali i s prirodom.

- Koncipirane su naše tehnike koje možemo raditi na suhom recimo. Al to na kraju bude manje bitno klincima, koliko je bitno druženje. Same te aktivnosti poslije. Poslije naših treninga. Od alke na kvadu, skakanje u vrećama, odbojke, nogomet, rekao je Redžić.

I najvažnije od svega, uvijek je tu stotinjak mladih raznih uzrasta koji u svemu ovome jednostavno uživaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!