Zhongyi Tan svjetska prvakinja

28.12.2022.

19:40

Autor: I.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pavel Mikheyev / REUTERS

U najvećem kazahstanskom gradu Almatyju završeno je Svjetsko prvenstvo u ubrzanom (rapid) šahu na kojem je sudjelovalo 98 igračica iz 25 zemalja.

Poslije 11 kola u tempu od 15 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi poslije svakog poteza prvo mjesto sa 8,5 bodova podijelile su nekadašnja svjetska prvakinja u standardnom šahu Kineskinja Zhongyi Tan i Kazahstanka Dinara Saduakassova, pa je odluka o prvakinji pala u doigravanju brzopoteznim tempom.


U mini-dvoboju od dvije partije u tempu od 3 minute i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza slavila je Zhongyi Tan s 1,5-0,5 i tako osvojila svoj prvi naslov svjetske prvakinje u ubrzanom šahu. Nekadašnja svjetska prvakinja u standardnom šahu i braniteljica naslova prvakinje u rapidu Aleksandra Kosteniuk završila je na 9. mjestu sa 7,5 bodova.


Konačan poredak najuspješnijih sudionica: 1. Tan 8,5 bodova, 2. Saduakassova 8,5, 3.-6. Savitha, Gorjačkina, Abdumalik i Koneru po 8, 7.-10. Bivol, Hotenašvili, Kosteniuk i Čaročkina po 7,5 bodova, a onda slijedi skupina od 13 igrača s po 7 bodova.


Sutra počinje dvodnevno Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom (blic) šahu na kojem će se odigrati 17 kola u tempu od 3 minute za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza. Naslov prvakinje brani Kazahstanka Bibisara Assaubajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!