22:01 / 08.01.2022.

Autor: K.L./hina

Zhang Yimou opet režira ceremoniju otvaranja

Zhang Yimou

Zhang Yimou

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Najpoznatiji kineski redatelj Zhang Yimou režirat će ceremoniju svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u 4. veljače na stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu.

Yimou, 71-godišnji Kinez, također je uspješno režirao otvaranje Ljetnih igara 2008., također u Pekingu, a sada je ponovno preuzeo ulogu umjetničkog voditelja ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

- Velika je čast moći po drugi put režirati otvaranje igara, ali i veliki teret jer nikad nitko nije dvaput bio režiser. Pokušat ću dočarati neke prekrasne trenutke, a opet će biti iznenađenje i misterij tko će zapaliti olimpijski plamen. Otvaranje Igara 4. veljače biti će još bolje od Pekinga 2008. jer ću stvoriti nešto novo. Na otvaranju Igara 2008.
predstavio sam kinesku povijest i civilizaciju, a danas je sve drugačije, i status Kine i ugled Kine u svijetu", kazao je Yimou koji je dodao kako neće uključivati veliki broj izvođača.

Broj sudionika od čak 15 tisuća koji su prisustvovali otvaranju u Pekingu 2008. sada će biti smanjen na tri tisuće, a ceremonija će  trajati manje od 100 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!