Jedriličarke iz 30 zemalja opet zajedno jedre u pulskom akvatoriju

16.06.2021.

09:33

Autor: Dorina Tikvički/I.H./More/HRT

Ženska jedriličarska obitelj

Ženska jedriličarska obitelj

Foto: More / HRT

Na regatnom polju ispred Fratarskoga otoka okupila se mala skupina članica WELCOME ON BOARD INTERNATIONAL SAILING TEAMA. Osnovan je prije dvije godine na jednoj viškoj regati i trenutačno broji 70 članica iz 30 zemalja svijeta. 

Poznata pulska jedriličarka Petra Kliba, jedna je od njih. 


- Duh tog tima je bio da budemo svaki put na brodu reprezentirane po jednoj naciji. Znači, govori se uvijek engleski na brodu, nemamo prilike prije se sastati i trenirati. Vidimo se dan prije eventa, iznajmimo brod na dva, tri sata i složimo sve u tih par sati, rekla je Petra Kliba iz JK Uljanik Pula. 


Nakon prisilne covid-stanke na treningu ih je okupio domaćin Jedriličarski klub Uljanik. Stigle su iz Makedonije, Švicarske, Španjolske, Mađarske, Italije i Kalifornije. 


- Otac mi je iz Istre. Ovamo dolazim već 20-tak godina a jedriti sam počela prije 15. A Hrvatska je za to jedno od najboljih, nevjerojatnih mjesta, prekrasna, raj, rekla je Ingrid Buić iz Kalifornije. 


Ljiljana Dibon stigla je iz Makedonije. Ovdje već neko vrijeme živi sa suprugom Francuzom. 


- Živim u Puli već neko vrijeme i slučajno sam otkrila jedrenje s Petrom, rekla je Ljiljana. 


Welcome on board International sailing team okuplja žene različitih struka, statusa, dobi. Katalen iz Mađarske, mama dvoje djece, jedri od studentskih dana, a hobi se ubrzo pretvorio u strast koja ju je odvela na brojne svjetske regate i povezala s internacionalnom ženskom jedriličarskom obitelji! 


- WOBI je moja obitelj. Obožavam biti s ovim curama. Počela sam jedriti na studiju, zaljubila se u jedrenje, nastavila jedriti s prijateljima i obitelji. Pridružila sam se nedavno WOBI sailing teamu i od tada bila na regatama u Hamburgu, Kijevu, u Rumunjskoj, Mađarskoj, ali ovo je mjesto najbolje, rekla je Katalen Draskoczi iz Mađarske. 


Valentina jedri od svoje 8. Za njom su brojni sportski uspjesi. Najiskusnija je u jedrenju na jezerima a upravo ono pomoglo joj je s izumom koji će umnogome olakšati organizatorima regata. Pametna bova! 


- Ideja se dogodila 2017. na jednoj regati. Shvatila sam tada da predugo čekam na repozicioniranje bove i vidjevši dronove iznad nas, pomislila sam da bi dronovi možda mogli biti u vodi. Zamišljala sam bovu koju je moguće lako i brzo premještati, pa i uz pomoć mobilnog telefona. Pametna bova važna je za organizatore regata osobito tamo gdje su velike dubine, jer ne treba ju konopi, sajle i sidra. Važna je i tamo gdje morsko dno krije zaštićene vrste, rekla je Valentina Venturi iz Švicarske. 


Moje dame, ako volite more, jedrite, želite se jedrenju vratiti - krenite. Neka vas u tome vodi moto WUBI sailing teama - SPORTOM POVEZUJEMO SVIJET, PLANETU UJEDINJUJEMO PREKO ŽENA!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!