Željko Klarić, Mihovil Nakić-Vojnović i Đurđa Fočić-Šourek dobitnici nagrada za životno djelo

26.10.2021.

14:52

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ministrica Nikolina Brnjac

Ministrica Nikolina Brnjac

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Dobitnici državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za životno djelo u 2021. godini su jedan od najboljih vaterpolskih sudaca na svijetu Željko Klarić, istaknuti košarkaš i košarkaški trener Mihovil Nakić-Vojnović te vrhunska atletičarka i trostruka olimpijka Đurđa Fočić-Šourek.

Dobitnici godišnje nagrade su zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić, bivši košarkaši Damir Šolman, Željko Jerkov, košarkaški trener Slavko Trninić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, liječnik Boris Labar, bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz i Hrvatski taekwondo savez.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.

- U ovoj olimpijskog i paraolimpijskoj godini naše sportašice i sportaši ostvarili su ponovo iznimne uspjehe i Odbor je opet, između toliko naših sportskih velikana, imao nezahvalan zadatak izabrati one kojima će u 2021. pripasti ovo priznanje. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje da se iz godine u godinu potvrđuje koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!