14:27 / 29.01.2021.

Autor: Hina

Ždrijeb olimpijskih košarkaških turnira 2. veljače

Olimpijska obilježja u Tokiju

Olimpijska obilježja u Tokiju

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA-EFE

Ždrijeb za olimpijske turnire košarkaša i košarkašica u Tokiju bit će održan u utorak, 2. veljače u sjedištu FIBA-e u Miesu.

Ždrijeb će, zbog pandemije koronavirusa, biti održan iza zatvorenih vrata, uz prijenos na YouTube kanalu i društvenim mrežama FIBA-e, a početak je predviđen za 10,30 sati.


U oba ždrijeba će reprezentacije biti podijeljene u tri grupe po četiri sudionika, s tim da samo u jednoj mogu biti dvije europske zemlje, dok će ostale reprezentacije s istih kontinenata biti razdvojene.


Što se tiče ždrijeba za košarkaše u prvom šeširu su SAD, Španjolska i Australija, u drugom Argentina, Francuska i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Beogradu. U trećem šeširu su pobjednici kvalifikacijskih turnira u Kaunasu, Victoriji i Splitu, dok su u četvrtom šeširu Nigerija, Iran i Japan. Kvalifikacijski turniri su na rasporedu od 29. lipnja d0 4. srpnja.


Split je domaćin kvalifikacijskog turnira na kojem će, uz hrvatske košarkaše, u istoj skupini prvog kruga igrati Brazil i Tunis, a u drugoj skupini su Rusija, Njemačka i Meksiko. Dvije najbolje reprezentacije plasirat će se u polufinale, a samo će pobjednička reprezentacija svakog od četiri turnira izboriti mjesto među 12 reprezentacija koje će zaigrati na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Na olimpijski turnir za košarkaše u Tokiju su se već plasirali Španjolska, Francuska, SAD, Argentina, Australija, Nigerija, Iran i domaćin Igara, dok su u ženskoj konkurenciji nastup na OI osigurali Japan kao domaćin, Nigerija, Kanada, SAD, Portoriko, Kina, Japan, J. Koreja, Belgija, Francuska, Srbija, Španjolska i Australija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!