12:37 / 16.04.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Zbog visokih temperatura pomaknut start olimpijskog maratona

Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Muški i ženski maraton na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. počet će u 6 sati ujutro.
Muški i ženski maraton na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. počet će u 6 sati ujutro kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo izlaganje sportaša visokim temperaturama koje su uobičajene ljeti u tom gradu, vidljivo je iz programa Igara kojeg su u utorak objavili organizatori.

Japanski liječnici su izrazili zabrinutost zbog moguće "smrtne opasnosti" kojoj bi izložili trkače koji su prema prvotnom rasporedu trebali startati sat vremena poslije, odnosno u 7 ujutro.

Ženski maraton je na rasporedu 2. kolovoza, a muški na zatvaranju atletskih natjecanja 10. kolovoza 2020. i oba će startati u 6 sati. Brzo hodanje na 20 km, za žene i muškarce, također će imati start u 6 sati, dok je start utrke brzog hodanja na 50 km, predviđen za 9. kolovoza, stavljen na 5.30 sati.

- Program je utvrđen nakon rasprave s liječničkim ekipama i svim ostalim stranama koje brinu za zdravlje sportaša, rekao je sportski direktor organizacijskog odbora OI Tokio-2020 Koji Murofushi.

Prvotni program za natjecanja u ragbiju, triatlonu  i biciklizmu također su doživjeli izmjenu, a sve s ciljem izbjegavanja visokih temperatura koje su karakteristične za razdoblje kada se održavaju Igre, odnosno od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Prošlo ljeto japanski glavni grad je bio zahvaćen toplotnim valom a temperature su dosegnule 41 stupanj na vrhuncu. Za usporedbu, najtopliji dan u povijesti olimpijskih igara zabilježen je u Ateni 2004. s temperaturom od 36 stupnjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!