17:03 / 28.09.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Zbog političke situacije Baku odustaje od organizacije EP-a?

Tin Srbić (Davor Javorović/PIXSELL)

Tin Srbić (Davor Javorović/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Konačnu odluku o održavanju EP-a donijet će Izvršni odbor Europske gimnastičke federacije 5. listopada.
Izvršni odbor Europske gimnastičke federacije objavio je kako će u ponedjeljak, 5. listopada, donijeti konačnu odluku oko održavanja Europskog prvenstva u sportskoj gimnastici u prosincu ove godine.

Slijedom novonastale političke situacije u Azerbajdžanu čiji glavni grad treba ugostiti ovo prvenstvo, Baku će prema svemu sudeći morati povući svoje domaćinstvo.

Europska gimnastička federacija danas je objavila tek da će zamoliti Svjetsku gimnastičku federaciju da obavijeste Međunarodni olimpijski odbor kako zbog cijele situacije s pandemijom COVID-19 Europa neće moći organizirati nijedne olimpijske kvalifikacije na Europskom prvenstvu.

- Uvjeti u trenutnoj situaciji su neprikladni za tu važnu odluku i ne želimo vršiti pritisak na nacionalne saveze da putuju na natjecanja na koja inače ne bi željeli doći i to samo zbog olimpijskih kvalifikacija, stoji u priopćenju. Izvršni odbor danas je ipak odlučio da će se EP u ritmičkoj gimnastici doista i održati u Kijevu u studenome, ali da ono neće biti kvalifikacijsko za Tokio.

- Nekako smo posljednjih mjesec dana vjerovali, bili gotovo sigurni da bi se EP u Bakuu stvarno mogao održati i da bi s epidemiološke strane oni to mogli organizirati na jednoj normalnoj, sigurnoj razini za sve. I evo, sada se dogode ovi politički razlozi… Žao mi je zato što je to jedino veliko natjecanje koje se i trebalo održati ove godine i vjerujem da bih bio u jako dobroj formi, spreman ponovno za neki veliki rezultat, a i samim time bih se na velikom natjecanju mogao bolje pripremiti za iduću godinu i Olimpijske igre. Ali, kako je meni, tako je i svima. Neće nitko imati veliko natjecanje, ne samo ja, komentirao je Tin Srbić, aktualni viceprvak svijeta na preči koji je u Bakuu trebao braniti europsko srebro.

- Često sam razmišljao kako bi bilo lijepo da postanem europski prvak prije Olimpijskih igara, pa bih imao priliku ta najveća zlata dostići već u Tokiju. To su neka moja dnevna sanjarenja, fantazije… Iako, vjerujem kad sam u svojoj najboljoj formi, a već sada sam u jako dobroj, mogu parirati svima. Nadam se stvarno da će se EP održati, gdje god, zato što mi je lakše tako trenirati. Bolje treniram kad se imam čemu nadati. Iz pouzdanih izvora dobili smo informaciju kako još nije sve gotovo i kako je mađarski grad Györ spreman uskočiti u pomoć i preuzeti na sebe organizaciju ovog natjecanja. Iskustva i te kako imaju, uostalom, prošle godine ugostili su Svjetsko juniorsko prvenstvo u gimnastici.
Osobno, da mogu birati hoće li se održati u Azerbajdžanu ili Mađarskoj, ja bih izabrao Mađarsku. Nemam ništa protiv nikoga, samo mi je tu bliže i ugodnije. Bilo bi mi jako drago da se to ostvari i da to Mađari dobiju, dodao je Srbić.

Mađari su ovoga tjedna, od 2. do 4. listopada domaćini Svjetskog kupa u Szombathelyju, prvog turnira SK-a nakon čak sedam mjeseci. Hrvatska delegacija tamo putuje u četvrtak, a Tin Srbić, Robert Seligman, Filip Ude, Tijana Korent, Christina Zwicker i Tina Zelčić prije toga sutra i u srijedu moraju imati potvrdu dva negativna testa na COVID-19 kako bi uopće smjeli na put.

- Meni će to biti prvi međunarodni nastup nakon godinu dana i prvi i jedini Svjetski kup ove godine. Mislim da smo svi koji idemo tamo jako sretni što napokon imamo natjecanje. Nadam se da će oni to dobro odraditi s epidemiološke strane i da će dobiti priliku i za EP kako bi nam svima spasili sezonu i pripreme za Tokio, zaključio je Srbić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!