20:25 / 06.07.2021.

Autor: A.M./HRT

Zasad je Tokio osiguralo 18 hrvatskih paraolimpijaca

Davor Komar

Davor Komar

Foto: TVD2 / HRT

Do početka Paraolimpijskih igara u Tokiju na kojima će se od 24. kolovoza do 5. rujna okupiti više od četiri tisuće najboljih sportaša s invaliditetom iz cijeloga svijeta ostalo je samo 48 dana.

Među njima će biti i naši sjajni predstavnici, koji su nas u Rio de Janeiru 2016. obradovali osvajanjem pet odličja i tako još jednom pokazali izniman trud i talent. Još veća očekivanja imaju od natjecana u Japanu, a zasad je nastup osiguralo 18 sportaša i sportašica. Među njima bit će i predstavnici u paratriatlonu, paratekvandou i paraboćanju.


- Mogu reći da je dosta slično, razlike praktično i nema, samo što je kod nas u paratriatlonu olimpijska distanca duplo kraća, rekao je paratriatlonac Antonio Franko.


- Specifičan je po tome što je isključivo za osobe sa stopostotnim oštećenjem i ruku i nogu. Dijeli se u četiri kategorije, prve dvije su za različita oštećenja cerebralne paralize, treća je isto vrlo zanimljiva gdje ljudi boćaju uz pomoć posebnih rampi, skakaonica i asistenta, a ja boćam u najotvorenijoj, BC4 kategoriji. Mi u našoj kategoriji možemo parirati mnogim zdravim boćarima, kaže paraboćar Davor Komar.


Parataekwondoist Ivan Mikulić najavio je:


- Jedina razlika je što nema udaraca u glavu, pa je drugačiji pristup treninug, ne treba pokrivati glavu, sve se bazira na oklopu. Kad sam prvi put nastupio u parataekwondou na jednom natjecanju je bila nezgoda kad je noga poletjela u glavu, tako da i to ima svoje minuse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!