13:43 / 28.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Zahtjevi za suspenzijom Rusije Bachu i Parsonsu, odluka u srijedu

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Evgenia Novozhenina / REUTERS

Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) sastat će se u srijedu kako bi raspravljao o Rusiji uoči početka Zimskih paraolimpijskih igara (ZPOI) s obzirom da sportaši iz Ukrajine i drugih zemalja traže Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i MPO da suspendiraju Rusiju i Bjelorusiju.

Zahtjevi za suspenzijom Rusije u sportu uslijedili su nakon ruske invazije na Ukrajinu i sve su jači  poslije otvorenog pisma  predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu i šefi MPO-a Andrewu Parsonsu u kojem se traži suspenzija ruskih i bjeloruskih sportaša s natjecanja.

MPO je objavio da će razgovarati o Rusiji na sastanku odbora u srijedu, dva dan prije početka Zimskih paraolimpijskih igara (od 4. do 13. ožujka).

Oko 650 sportaša iz 49 nacionalnih paraolimpijskih odbora, među kojima je i ruski, sudjeluje na ZPOI u Pekingu.

MOO je zatražio od međunarodnih sportskih federacija ili da premjeste ili otkažu natjecanja koja su se trebala održati u Rusiji i Bjelorusiji, a Bach je rekao da ruske i bjeloruske nacionalne zastave ne smiju biti izvješene na međunarodnim sportskim natjecanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!