WRC Croatia Rally turizmu donio 105 milijuna eura

10.01.2023.

11:59

Autor: A.M./Hina

Daniel Šaškin i Oliver Kesar

Daniel Šaškin i Oliver Kesar

Foto: WRC Croatia Rally / .

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite na hrvatskim cestama, tvrdi stručna studija “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske” koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na predstavljanju stručne studije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nazočio je osobni izaslanik Ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik Josip Pavić, prodekanica za strateška partnerstva i projekte Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kosjenka Dumančić, kao i predstavnici lokalnih zajednica i županija u kojima se održavaju brzinski ispiti WRC Croatia Rallyja, izvršni predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Hrvatskog auto i karting saveza te organizacijski tim WRC Croatia Rallyja predvođen predsjednikom organizacijskog odbora WRC Danielom Šaškinom.


- Vlada RH je zaista prepoznala važnost ovakvih događaja za promociju Hrvatske kao poželjne destinacije sportskog turizma i s velikom radošću prihvatila partnerstvo u organizaciji WRC-a osiguravši ukupno 3 milijuna eura za 2022., 2023. i 2024. godinu. Imajući u vidu važnost promocije koju sport nudi isto tako će se iduće godine organizirati niz drugih sportskih manifestacija kojima će partner biti Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, istaknuo je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.


Rezultati provedene studije otkrivaju da je utrke uživo pratilo 310.000 gledatelja, što se snažno odrazilo na povećani broj noćenja turista na području županija koje su ugostile brzinske ispite. WRC Croatia Rally time je potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe. Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku procjenjuju se na preko 105 milijuna eura.

Dr. Oliver Kesar

Dr. Oliver Kesar

Foto: WRC Croatia Rally / .

- Prije svega, riječ je o jednom mega sportskom spektaklu čije učinke Hrvatska dosad nije imala ni na jednom sportskom, kulturnom ili bilo kojem drugom događanju. Rezultati studije iz 2022. godine pokazali su da je ovaj projekt i ekonomski i društveno održiv te da bi Hrvatska i nadalje trebala ostati domaćin WRC-a, rekao je dr. sc. Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija, čak 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku i izvještavalo o uzbudljivim brzincima i umijeću najboljih reli vozača današnjice. Zanimljivo je da je i prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka i iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura.


Trećina posjetitelja WRC Croatia Rallyja stiglo je izvan Hrvatske, od čega najviše iz susjednih Slovenije i Mađarske, ali i drugih zemalja Europe poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih. Procjenjuje se kako je WRC Croatia Rally generirao do 170 tisuća noćenja, s pozitivnim učinkom na popunjenost smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.


WRC Rally Croatia u svojoj drugoj godini održavanja, prošle 2022. još je jednom istaknuo svoj potencijal kao jedne od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju auto-moto sporta, turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može dodatno rasti. Svjetsko prvenstvo u reliju i ove se godine vraća u Hrvatsku po treći puta gdje će se od 20. do 23. travnja elitni reli vozači boriti za bodove i što bolji plasman u ukupnom poretku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!