14:37 / 09.12.2019.

Autor: K.L./Hina

WADA: Rusija neće smjeti nastupiti na SP-u pod svojom zastavom

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz FIFA-e su nakon te odluke WADA-e zatražili pojašnjenje vezano za ruske nogometne reprezentacije.
Svjetska antidopinška agencija (WADA) u ponedjeljak je objavila kako niti ruska nogometna reprezentacija, ukoliko se i kvalificira za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, na njemu neće smjeti nastupiti pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji, a prema kojima je Rusiji zabranjen nastup na velikim natjecanjima u sljedeće četiri godine.

Ranije u ponedjeljak je WADA zbog manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija zabranila Rusiji nastup na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima. Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Iz FIFA-e su nakon te odluke WADA-e zatražili pojašnjenje vezano za ruske nogometne reprezentacije.

- Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi, izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!