09:56 / 21.03.2020.

Autor: M.M./Hina

WADA: Nastaviti s testiranjima sportaša bez obzira na pandemiju

Foto: Screenshot You tube

Foto: Screenshot You tube

Foto: - / -

Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je kako njezini kontrolori moraju nastaviti testirati sportaše diljem svijeta bez obzira na pandemiju koronavirusa.
Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je kako njezini kontrolori moraju nastaviti testirati sportaše diljem svijeta bez obzira na pandemiju koronavirusa te je stoga izdala nove smjernice za sigurno uzimanje uzoraka.

U WADA-inim smjernicama stoji kako se mora "osigurati adekvatna zaštita za sportaše i kontrolore, ali i integritet testnih programa, pogotovo jer se približavaju Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju".

Posebno je naglašeno kako osobe koje uzimaju uzorke od sportaša ne smiju imati nikakve simptome Covid-19, a također moraju zatražiti od sportaša da sami sebe kontroliraju u slučaju pokazivanja simptoma bolesti.

"Ako je zaposlenik antidopinške organizacije zaražen virusom, odmah o tome mora obavijestiti sve sportaše s kojima je bio u kontaktu, a isto vrijedi i u suprotnom smjeru. Tijekom kontrola obavezna je zaštitna oprema poput maski. U područjima u kojima pandemija čini testiranje kompliciranijim, antidopinške organizacije se moraju koncentrirati na ciljanje onih sportaša koji se natječu u najrizičnijim sportovima ili disciplinama. U zemljama u kojima testiranje više nije moguće, nacionalne organizacije i savezi moraju surađivati s WADA-om kada se situacija vrati u normalu".

WADA smatra kako bez obzira na pandemiju "sportaši moraju znati kako mogu biti kontrolirani bilo kada i bilo gdje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!