Vratili se hrvatski sportaši s dosad najtrofejnijeg EYOF-a

31.07.2022.

22:14

Autor: A.M./Hina

Mia Wild, Anna Ćurković, Lara Jurčić, Jana Pavalić, Vita Penezić

Mia Wild, Anna Ćurković, Lara Jurčić, Jana Pavalić, Vita Penezić

Foto: Ž0eljko Hladika / PIXSELL

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u Zagrebu doček glavnini od 76 hrvatskih sportašica i sportaša u dobi od 14 do 18 godina koji su sudjelovali na ljetnom XVI. Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici.

Od devet osvojenih odličja, pet zlatnih i četiri srebrne, šest je stiglo iz atletike, tri su iz plivanja, a zanimljivo je da su osam osvojile sportašice, a samo jednu sportaš. Prije zagrebačkog dočeka Varaždinci su imali priliku pozdraviti tri svoje velike sportske uzdanice, osvajačice zlatnih medalja - skakačicu u vis Janu Koščak i plivačicu Lucijanu Lukšić (200 m slobodno) te srebrnog atletičara Janka Kišaka (110 m prepone).


Ispred Doma sportova u Zagrebu o dojmovima s EYOF-a govorile su dvostruka plivačka medaljašica Jana Pavalić (zlato na 50 m i srebro na 100 m slobodno), kao i medaljama okićene atletičarke - zlatne Lara Jurčić (200 m) i Mia Wild (100 m prepone) te srebrne - skakačica u dalj Anna Ćurković i sprinterica Vita Penezić (100 m).


Iz svega izgovorenog može se izvući zaključak da su prezadovoljne postignućima, a dodatno još i ozračjem koje je vladalo u hrvatskoj reprezentaciji na EYOF-u.


Šefica Misije HOO-a na EYOF-u u Banskoj Bystrici Petra Nosso zahvalila je mladim sportašima i sportašicama na nastupu i iznimno uspjehu, ali i njihovim roditeljima na "odgoju divnih mladih ljudi koji su u svakom pogledu sjajno predstavljali svoju domovinu na ovom sportskom događaju".


Na ljestvici medaljaškog učinka Hrvatska je završila na podjeli vrlo respektabilnog 11. mjesta sa Švedskom, a na EYOF-u su nastupili mladi sportaši i sportašica iz 48 nacionalnih olimpijskih odbora europskih država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!