09:53 / 05.04.2022.

Autor: K.L./Hina

Vlada RH podržala WRC Croatia Rally sa 7,5 milijuna kuna

Pobjednik Croatia Rallyja 2021. godine

Pobjednik Croatia Rallyja 2021. godine

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

World Rally Championship (Svjetsko prvenstvo u reliju) Croatia Rally 2022. u Hrvatskoj će se održati po drugi put, a dio rute smještene u Karlovačkoj županiji u testnoj vožnji isprobala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac s irskim reli vozačem Craigom Breenom.

- Vlada Republika Hrvatske prepoznala je značaj i vrijednost ovog natjecanja koje prati više od 250 TV postaja i oko 836 milijuna ljudi u cijelom svijetu te sufinancirala WRC sa 7,5 milijuna kuna. Zahvaljujući toj podršci te vrijednim organizatorima Hrvatska je uvrštena u program Svjetskog prvenstva u sljedeće dvije odnosno tri godine. Razglednica atraktivnih lokacija iz čak pet hrvatskih županija ponovno će u svijet odaslati poruku Hrvatske kao sportskog i turističkog predvodnika. Svim posadama, kao i organizatorima želim puno sreće, istaknula je Brnjac te dodala kako joj je ova testna vožnja bila posebno iskustvo.

WRC Croatia Rally održat će se od 21. do 24. travnja na 20 atraktivnih brzinskih ispita kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, a ceremonijalni start i cilj te park vozača nalazit će se u Zagrebu. U utrci će sudjelovati ukupno 66 posada s pet kontinenata, iz 26 zemalja, od čega osam hrvatskih.

Obožavatelji oktanskih atrakcija moći će vidjeti i revolucionarnu novu generaciju hibridnih Rally1 vozila, prvi put predstavljena početkom sezone. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!