08:26 / 01.01.2019.

Autor: Hina

Više od 400 trkačica i trkača na varaždinskoj Novogodišnoj utrci

Ilustracija - trčanje (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Ilustracija - trčanje (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kenijac Samuel Naibei Kiplimo i Katarina Vukančić iz Zagreba pobjednici su 41. izdanja varaždinske Novogodišnje utrke.
Kenijac Samuel Naibei Kiplimo i Katarina Vukančić iz Zagreba pobjednici su 41. izdanja varaždinske Novogodišnje utrke na kojoj je sudjelovalo više od 400 trkačica i trkača iz deset zemalja.

To je jedan od rijetkih sportskih događaja u svijetu koji se održava na prijelazu iz jedne kalendarske godine u drugu.
Start je bio na varaždinskom Korzu, a 4,8 kilometara ulicama i trgovima središta grada prvi su pretrčali Kiplimo (12 minuta i 58 sekundi) i Vukančić (15:36). Nakon njih u cilj su ušli Laszlo Gregor iz Mađarske (13:28) i Matej Fujs iz Slovenije (15:15) odnosno Olivera Jevtić iz Srbije (15:56) i Zita Kacser iz Mađarske (16:11).
- Utrka je vrlo dobra, kao i staza. Odlično sam se osjećao jer ovo je Novogodišnja utrka i nadam se da će i nastavak godine donijeti odlične rezultate, izjavio je pobjednik varaždinske Novogodišnje utrke.
- Za varaždinsku Novogodišnju utrku čula sam prošle godine, ali nisam odlučila trčati. Sada sam došla prvi put i sviđa mi se, super je atmosfera, start u ponoć, trčanje pod vatrometom i ljudi koji navijaju i čestitaju uz stazu, kazala je pobjednica utrke.
Medalje i novčane nagrade najbržima uručio je zamjenik gradonačelnik Varaždina Zlatan Avar koji je sa sugrađanima i gostima u gradu dočekao Novu godinu na središnjem trgu.
Novogodišnju utrku organizirala je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, uz pomoć Atletskog kluba Sloboda i pokroviteljstvo Grada Varaždina. Glavni tajnik Zajednice Patrik Koščak zadovoljan je i ovogodišnjim odazivom trkača na prvi sportski događaj u Hrvatskoj u 2019. godini.
- Svake godine idemo sve više. Drago nam je da možemo organizirati ulazak u Novu godinu na jedinstveni način. Ovo je prvi sportski događaj u godini u Hrvatskoj, a prije je to bio i broj jedan u svijetu, no kasnije su se pojavile neke druge utrke. Ali mi imamo tradiciju od 41 godine. Dolaze nam i profesionalci i rekreativci i svi se vraćaju u Varaždin koji je poznat po dočeku na ovakav način, rekao je Koščak.
Tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski, trkački entuzijasti organizirali prvu utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine. Tada su nastupila 33 trkača. Varaždinska Novogodišnja utrka danas je odredište 400-injak zaljubljenika u trčanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!