Više od 2000 jedriličara na Viškoj regati

11.10.2022.

16:42

Autor: M.Š./Hina/HRT

Viška regata

Viška regata

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Kulminacija hrvatske jedriličarske sezone je 14. listopada, kada više od dvije tisuće jedriličara kreće na našu najprestižniju, pa i najzahtjevniju Višku regatu.

Ovogodišnje, 78. izdanje regate koja okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja vozi se punih 28 nautičkih milja, i to dva puta - od Splita do Visa i nakon dana odmora ispunjenog revijalnim jedrenjem i tradicionalnim druženjem u Visu nazad prema Splitu.

Prema dinamici dosadašnjih prijava vidljiv je velik interes i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a prijave pokazuju da se povećava i interes međunarodnih natjecatelja te se očekuju posade iz desetak država.

Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare, zasad je nezahvalno prognozirati, ali sigurno je da će ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva."Viška regata popularna je među profesionalnim posadama zbog zahtjevnih uvjeta na moru, a među rekreativcima i zbog mediteranskog šarma kojim obiluje.

Oni koji jednom dođu i dožive taj fantastičan spoj - uvijek se vraćaju, a popularnost regate raste, što vidimo i po broju prijava rekao je Toni Mlikota, direktor regate.

Iako će se točan broj prijavljenih znati u srijedu nakon 18 sati, kada se zatvara regatni ured, organizatori najavljuju da će i ove godina Viška regata dosegnuti rekord. Očekuje se više od 2000 jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.

A sporta i zabave neće nedostajati ni sudionicima ni njihovim prijateljima, gostima i promatračima. Na samom startu u Splitu u petak, 14. listopada, lukobrani Splitske luke i ACI-ja te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje starta regate, a Višani će na svoje doći u subotu kada će moći uživati u regati u Viškoj vali i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.

U petak će sve jedriličare u Visu dočekati fažol na brujet, dok subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti.

Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis, te domjenka za koje brinu učenici Ugostiteljske škole.

Događanja u Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta.U nedjelju. regata iz Visa kreće u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 13 sati, na velikom molu ACI marine.

Svake godine od kraja rujna do sredine listopada Split postaje prava meka za jedriličare iz cijele Europe od Mrduje koja se održava prve subote u listopadu do Viške regate koja tradicionalno starta sredinom listopada.

Naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje Viška regata ove godine obilježava svoje 78. izdanje koliko godina na ovom događaju splitski Jedriličarski klub Labud okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja.

- Hrvatska je sportsko nautički prvak zbog svoje duge jedriličarske tradicije, sportskih uspjeha i senzacionalnog akvatorija koji je sastavni dio planova svih zaljubljenika u more i jedrenje. U Labudu ponosni smo na naše dugovječne i omiljene regate, Višku i Mrduju, koje zajedno čine jedan fantastičan potencijal i za grad Split, otoke i županiju kroz čitav listopad. Ponosni smo što potencijal Viške prepoznaje sve više profesionalnih posada dok smo istodobno radili na tome da uz vrhunsko sportsko iskustvo dodamo još više dalmatinske gostoljubivosti i gušta po kojemu je regata također poznata, rekao je Žarko Dešković, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!