18:36 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Vijeće HOO-a prihvatilo prijedlog proračuna od oko 170 milijuna kuna

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na 21. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj u Zagrebu prihvaćen je prijedlog proračuna HOO-a za iduću godinu u iznosu od oko 170 milijuna kuna.
Na 21. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj u Zagrebu prihvaćen je prijedlog proračuna HOO-a za iduću godinu u iznosu od oko 170 milijuna kuna (169.920.325 kn), što je povećanje za 9,49 posto u odnosu na 2018. godinu. "Eurostat je objavio da je sa 0,07 posto BDP-a Hrvatska po izdvajanjima za sport na dnu ljestvice europskih država, a kad se uzme u obzir da je tijekom nogometnog Mundijala uprihodovano 13 milijardi kuna, odnosno 5 milijardi kuna više nego obično, s pravom se nameće zahtjev da sportu treba više dati i iz državnog proračuna," naglasio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Financije su bile glavna tema i zahtjeva Hrvatskog veslačkog saveza za prenamjenu novca iz ovogodišnjeg redovnog programa za kupnju trenažne i natjecateljske opreme. Procijenjena vrijednost opreme je oko 767.000 kuna. Iz dvaju nacionalnih sportskih saveza stigle su zamolbe za promjenu statusa, što je i usvojeno, pa Hrvatski savez za obaranje ruku postaje punopravni, a Hrvatski ju-jitsu savez pridruženi član HOO-a. S druge strane - zbog neaktivnosti ili nemogućnosti djelovanja, članstvo u HOO-u prestaje Hrvatskom kasačkom i Hrvatskom kriket savezu. Prihvaćeni su i brojni normativni akti - od Pravilnika o kategorizaciji sportaša, dopunjenih pravila za korisnike razvojnih programa HOO-a, kao i o kvalifikacijskim kriterijima za nove sportove koji će biti na programu OI u Tokiju 2020.  U Olimpijski program Tokio 2020. sa statusom predolimpijskog kandidata od 1. prosinca uvršten je biciklist Marin Ranteš (BMX), a od istoga datuma potencijalna olimpijska kandidatkinja je i taekwondašica Matea Jelić. Pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobio je Hrvatski kuglački savez za Makedonca Bojana Vlakevskog, kao i Hrvatski kickboxing savez, Hrvatski orijentacijski savez i Hrvatski savez za obaranje ruku za domaćinstva međunarodnih natjecanja u RH tijekom 2019. i 2020. godine. Pokroviteljstvo HOO-a dobili su Hrvatski kickboxing savez za Karlovac Open iduće godine, te Hrvatski auto i karting savez za organizacijske projekte u Hrvatskoj u iduće tri godine. Nakon izrečenih pohvala na račun HOO-ova Godišnjeg kongresa trenera, koji je na Sportskoj televiziji dosegnuo dosad rekordnu gledanost, predsjednik HOO-a najavio je punu potporu hrvatskim trenerima u rješavanju njihova (mirovinskog) statusa. Za početak je predložio osnivanje trenerske udruge, preko koje bi se lakše borili za svoja prava. Vijeća HOO-a potvrdilo je da će se svečanost Velikog dana hrvatskog sporta, na kojoj će biti nagrađeni najuspješniji sportaši, treneri i dužnosnici, održati 19. prosinca, a skupština HOO-a sutradan u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!